АПРИЛСКА СЕДНИЦA (18. април 2013.)

ПРИЈЕМ УГЛЕДНИХ ЧЛАНОВА ИЗ СВЕТА

Српска Краљевска Академија научника и уметника примила је у своје редове девет нових почасних чланова, угледних професора – лекара из неколико земаља. Скуп, уприличен за ову прилику, био је заиста свечан. Обраћајући се гостима, Академик проф. др Мирко Керкез, Председник Научног савета СКАНУ, нагласио је да свака свечаност има своје дражи, а ова посебно важне и лепе, напомињући да морамо бити заиста задовољни што су тако угледни научни радници изразили спремност и жељу да постану чланови СКАНУ, и да широм света казују о науци у Србији, научним достигнућима и труду који српски научни посленици улажу за добробит државе и свог народа:

-Наша Академија широко отвара своја врата за сарадњу сваке врсте, ради препорода нашег народа, успеха наше државе, укупног напретка, који није могућ без Божије воље, али и спремности научних радника широм света на добронамерно и људско разумевање нас. Ми смо земља која сваком човеку с љубављу пружа руку. Ми смо народ који има свој понос и достојанство. Ми смо људи ценимо свачији рад. Ми смо интелектуалци који уважавамо све што је вредно за науку и људски род. Вама желимо дуг живот, много успеха у послу, поновни сусрет код нас у Србији, али и наш у Вашим земљама. Ако сте с радошћу прихватили да будете чланови наше Академије, и дођете у нашу земљу, ми ћемо с љубављу волети све вредности Ваших земаља и људску доброту.

Обраћајући се гостима, Академик Светомир Стожинић је истакао да су новопримљени чланови представници великих народа из великих земаља, а ми смо мала земља са великим људима, која се уме поносити именом и делом једног светског научника какакв је Никола Тесла, или бројним другим, писцима попут Нобеловца Иве Анадрића, па тако редом, из векова у векове.

По речима Академика Професора доктора Радана Џодића, који је о сваком новопримљеном члану изрекао основне референце научног рада и резултата, и наша наука, и наша земља, поносна је на чињеницу да су се "људи златних руку" мислећи на своје уважене колеге хирурге, одлучичи да с радошћу постану чланови СКАНУ.

Српска Краљевска Академија научника и уметника, од 18. Априла 2013. године, своје редове је обогатила са изузетним научним радницима, професорима-лекарима, а то су: Акира Мијаучи, из Јапана,Игор Владимирович Решетов, из Русије, као и његов колега Анатолиј Ф. Романович, из Санк Петебурга, Хари с. Шукља, из Индије и његов колега и земљак Гајан Чанд, Никола Бешић, из Љубљане, Александар Крунић, из државе Илиниос, у САД и Кармен Валпои, из Румуније.

Овај свечани скуп завршен је жељом, како домаћина тако и новопримљених чланова, да се међусобни контакти научних радника наше земље и оних из иностранства одржавају и ојачају, на добробити наше земље, њихових држава и целокупног људског рода.

Posted in Седнице / Meeting.