ЈАНУАРСКА СЕДНИЦA (18. јануар 2013.)

ЈАНУАРСКА СЕДНИЦA 18.01.2013

Министар мр Велимир Илић позвао академике Српске Краљевске Академије научника и уметника на сарадњу у изради пројекта „Српска национална кућа“, што је на скупо поздрављено бурним аплаузом

Свечану седницу Српске Краљевске Академије научника и уметника СКАНУ одржану 18. јануара 2013. године у сали Канцеларије за Дијаспору и сарадњу са Србима у региону, свечанијом је учинило присуство Мр Велимира Илића, Министра за Урбанизам и грађевинарство у Влади Србије, који је овај скуп учинио и Првом трибином на којој је казивао о једном од могућих Пројеката, а то је градњи „Српске националне куће“.

По речима председавајућег, Драгана Дамјановића, који се на почетку захвалио Министру Илићу на прихваћеној идеји да управо на седници СКАНУ промовише овај могући пројекат, по којем би и наши градови и села почели да бивају препознатљивији, а заснивао би се на дугој историјској и културној баштини српског народа и државе, и сам оснивачки Акт Академије у свом програму садржи циљеве преображаја Србије. Поздрављајући све присутне, председавајући се захвалио и др Слободанки Драшковић, директорки Канцеларије за Дијаспору и сарадњу са Србима у региону, као и њеним сарадницима на простору уступљеном за одржавање научних скупова, а затим са великом пажњом, као и сви присутни, саслушао излагање Министра Илића.

Министар Мр Велимир Илић је, у свом излагању навео низ доказа зашто се одлучио на Предлог могуће градње „српске националне куће“ по којој би Србија, уз остале брендове, могла постати препознатљива не само на простору Балкана и Југоисточне Европе, већ и у свету. Објашњавајући да Српска национална кућа може да ,,изникне,, из веома дуге историјске и културне баштине српског народа, Министар Илић је навео бројне погодности, које подстичу ову идеју. А то су: материјали неопходни за њену градњу којима располаже простор Србије, затим плацеви и парцеле које се као слободан простор за градњу могу наћи и у градовима, мањим насељима и селима, као и чињеница да у Србији има и те како паметних, предузимљивих, интелигентних, добронамерних људи и стручњака, чије би идеје биле и те како од користи. Он није скривао могућност да чак и ђаци, као и студенти, у својим цртежима презентују могући изглед „Српске националне куће,, површине од 100-200 квадрата, чија цена би била вема примамљива, а и створена могућност да држава субвенцијама или најповољнијим кредитима, помогне људима да лакше дођу до крова над главом. (Излагање Министра Велимира Илића можете видети на овом истом сајту академије у рубрици, лево, под називом ВИДЕО ЗАПИСИ)

Захваљујући се Министру Илићу на исцрпном и веома корисном излагању, председавајући је нагласио да је оно дивна идеја за организовање тематских трибина, у које би се могао укључити велики број људи и стручњака, не само из Академије, већ, свакако, из свих области живота и рада у Србији. Затим су чланови Академије обавештени да је пред Божићне празнике Академија СКАНУ обезбедила две просторије у улици Дечанској у центру Београда, где ће се убудуће окупљати академици, њихови сарадници и сви остали, којима је сарадња са СКАНУ од научног интереса. Ово је уједно била прилика да се Академија захвали Небојши Николићу, директору Издавачког Предузећа „Рад“ са којим је договорена сарадња у издаваштву, али и просторијама за одржавање састанака Чланова већа Академије.

Придржавајући се дневног реда седнице, председавајући је затим представио певачку групу КУД „Свети Сава“ из Миријева, која је отпевала две старе српске песме, а затим су представљани кандидати за Пријем у Академију.

Академик Бранислав Талић је у својству ментора, представио нашег доајена хирургије, професора доктора Вељка Ђукића, чија радна биографија и научна дела потврђују да је професор Ђукић и те како заслужан за пријем у Академију.

Други кандидат за пријем у СКАНУ био је Професор доктор Радан Џодић, који је уз обраћање присутнима, представио један од својих хируршких захвата на штитастој жлезди.

Између представљања кандидата, песму о Крстовдану, прочитала је Ана Сакић, наша позната млада глумица која је, инспирисана Даном када је прослављано Крштење нашег Господа и, неколико сати касније – Богојављањем, надахнуто казивала ове стихове....

Академик Љубиша Ђидић, у својству ментора, представио је кандидата професора доктора Миливоја Јовановића.

Због оправдане одсутности Ментора и Председника Комисије за пријем, академик Мирко Керкез, Председник научног већа СКАНУ, казивао је о професору доктору Николи Цекићу, такође новопримљеном члану Академије.

Затим је председавајући рекао да ће ускоро Академију посетити њен почасни члан Онопријенко Генадиј Алексејевич, директор највећег научног института „Моники“ из Москве, који се јавио Академику Светомиру Стожинићу, и да је оснивање одељења Академије СКАНУ у Америци, најавио такође њен почасни члан- Академик господин Мајкл Мића Раденковић. Он је поручио Академији да су спремност за приступање овој научној асоцијацији изразили, како неки познати научници Американци, тако и Срби, који се баве науком у Сједињеним Америчким Државама. И да ће уз почасне, редовне, дописне и иностране чланове, Академија у своје Одељење у САД имати и знатан број кандидата и стручних сарадника.

Академик Светомир Стожинић, Почасни председник Академије, уручио је затим Повеље новопримљеним члановима, као и „Златну Повељу“ Министру Мр Велимиру Илићу. Била је то уједно прва Златна Повеља коју је Академија од свог оснивања, уручила неком од заслужних. Овога пута је припала Министру Илићу са уверењем да ће жељу свих чланова Академије изложити и на седници Владе Србије, да се могућност запошљавања омогући младим људима, кадровима, онима којима је посао и те како важан, односно пресудан за даљи опстанак. И да ће на Пројекту израде „Српске националне куће“ посао наћи домаћи произвођачи, извођачи радова, мајстори разних струка и заната, као и стручњаци.

Седница Академије СКАНУ завршена је жељом свих њених чланова да свако, из свог угла знања, умећа и спремности, помогне преображај нашег друштва и наше државе.

Posted in Седнице / Meeting.