ДАМЈАНОВИЋУ ОД СРЦА

Високо уздарје архиепископа Кипарског српском писцу

„ЛАЂА бржа од времена“, први роман о томе како је настала Света Гора, писца Драгана Дамјановића, Архиепископ кипарски и целе Јустинијане Хризостомос Други, наградио је великим признањем Светих апостола Павла и Варнаве и Првог Васељенског сабора. custom baseball jersey sex toy shop near me sex toy silicone custom hoodies near me best sex toys for couples custom basketball jerseys womens nike air max 270 sex toy shop nfl shop big and tall nfl jerseys nfl com shop nfl jerseys cheap shopnfl nike air max 90 chicago bears

Архиепископ је, истовремено, дао Благослов да се овај, као и први роман икада написан о мајци Светог Саве „Чуда српске светитељке-Анастасија“, истог аутора, у издању  Српске краљевске акдемије научника и уметника и угледне издавачке куће „АнаМарија“ из Београда, свакако и најновији ,,Света Анастасија-Шта чека Србе“, преведу на грчки језик.

Ово високо уздарје писцу Дамјановићу уручено је у Архиепископији у Никозији, а свечаности су присуствовали и сарадници Архиепископа Хризостомоса.

У дугом, пријатељском и срдачном разговору,  предложено је  да и остале  Дамјановићеве  књиге, из духовности, које су, како је оцењено, „као дар Божји роду своме“, буду преведене на грчки.

Светковина на којој је Дамјановић примио признање била је место где је, поред аутора и Архиепископа  др Хризостомоса, као и његових сарадника, присуствовао  и први рецензент романа о настанку Свете Горе, академик др Христос Риалас, као и генерални секретар института СКАНУ „Иво Андрић“ и  Оливера Риалас, која је писцу Дамјановићу  сверсрдно помогла истраживачки пут Богомајке на Кипру.

У име Одељења духовности Српске краљевске академије архиепископу Хризостомосу уручена је Велика повеља Светог Саве – 800 година самосталности Српске православне цркве – каже Дамјановић. -У манастиру Светог архангела Михаила, игуману Генадиу, представници СКАНУ уручили су медаљу са ликом Свете Анастасије, а игуман је , показујућу слику „Сеоба Срба“ сликара Паје Јовановића, казивао о свом вишегодишњем боравку на Светој Гори, са посебном пажњом о манастиру Хиландар. Затим је на моштима Светог Лазара Четвордневног у храму у Ларнаки, академику др Христосу, уручена Повеља СКАНУ и медаља Иво Андрић, а  Оливери Риалас медаља са ликом Свете Анастасије.

У највећој црквеној продавници у Лимасолу, романи „Лађа бржа од времена“ и „Чуда српске светитељке – Анастасија“, постављени су на видном месту, са жељом представника тамошње цркве да се и ове књиге на српском језику нађу међу духовним стварлаштвом православног света.

Пре догађаја на Кипру, СКАНУ  је уручила део признања намењених за Видовданску манифестацију, као и Свету Анастасију, појединцима и колективима који због оправданих разлога нису могли да присуствују свечаној седници СКАНУ у Шапцу.  Међу награђенима су епископ Шумадијски академик Јован, представници ТВ „Коперникус“ и  Оливера Папић.

Posted in Путовања / Travels.