ДОК ПАЛЕСТИНА ПОСТОЈИ – КОСОВО ЈЕ СРБИЈА

Високо признање амбасадору Мохамеду Набхану у Лозници

СРПСКА краљевска академија СКАНУ је на данашњој седници Председништва у Лозници, одлучила да буде организатор, у овом граду, великог научног скупа на тему "Да ли постоји, заиста, српски национализам како га представљају неки у свету", на ком треба да учествују, за почетак, представници најмање 60 исламских држава.

 

С тим у вези гост на седници, којој је присуствовао и градоначелник Лознице, Видоје Петровић, градоначелник Лознице, иначе академик СКАНУ, са сарадницима, био је вишегодишњи амбасадор Палестине у Србији, Мохамеду Набхану, који је, у нашем главмом граду, завршио студије и магистрирао. Указујући поштовање академицима СКАНУ, Србији и граду Лозница, овај каријерни дипломата дошао је на седницу са супругом, својом децом, унуком братом и братаницом.

У име СКАНУ Златну повељу, високо признање ове инститиције које наставља традицију оне на чијем су челу, поред осталих, били Јосиф Панчић и Лозничанин Јован Цвијић, му је уручио, њен председник Научног већа, академик професор др Мирко Керкез, вишегодишњи заменик директора Клиничког центра Србије и професор Медицинског факултета у Београду.

Ово је уздарје, награда и признање, од срца, за вишегодишњу и одлучност ове Блискоисточне земље да не призна самопроглашену државу Косово - рекао је председавајући СКАНУ академик др Драган Дамјановић.

Ово су сјајни тренуци, тренуци са истинским пријатељима, којима срца куца појачано, јер знају шта за сваког Србина значи Косово и Метохија. Палестина је наш велики пријатељ, а амбасадор Мохамед је за то јако, јако заслужан и добро зна прилике код нас, али и шта је правда и неправда данас.

Да се захвале амбасадору Палестине што истрајава на ставу да се не призна самоппроглашена држава Косово, дошли су, из суседне Републике Српске академик СКАНУ из Бијељине, Драгољуб Драго Мирковић и Предраг Вујевић и Младен Василић, специјални изасланици начелника општине Угљевик, који су му пренели поздраве од српског народа са леве обале Дрине, које је, најљубазније, дипломата Набхан узвратио, како је рекао, „из дубине душе“.

Део чланова моје породице, који су са мном на седници СКАНУ, дошли су пре два дана из Палестине -рекао је дипломата Набхан.

Они не разумеју шта се прича, али осећају топлину ваших речи, и као ја, знају да су међу истинским пријатељима. Наше пријатељство је дуго, од рођења нашега Бога Исуса Христа у Витлејему и његовог живота у Палестини, од Галијеја, Јерусалима, Јерихона...То пријатељство настављено је за време боравка Светога Саве у Палестини. Свети Сава је дочекан, тада уз највише почасти,као поглавар Српске православне цркве и као принц, јер је био царевић. Њему је поклоњена једна црква и једна кућа. Своју одлучност преносимо свету. Док је Палестине, биће и Косова у саставу Србије. Одлука моје државе је да никада не призна самозвану Републику Косово.

Академик Керкез је рекао да "свако онај ко је за целовитост наше земље, увек је добро дошао".

Ово признање палестинском амбасадору, истовремено је захвалност руководству и народу Палестине, за увек наше добре међудржавне и људске односе - рекао је Керкез.

Душко Томић, генерални секретар Дечје амбасаде "Међаши" из истоименог села, код Бијељине, чији је први конзул био виолиниста Стефан Миленковић, коју су пре више од три деценије озваничиле Уједињене нације, која је из ратног вртлога, поред осталог, избавила око 50 хиљада деце и мајки, каже да је „свако пријатељство од срца дар божји, а посебно она у чијем су средишту деца“.

У седишту ДА "Међаши", која делује у целом свету, су све улице посвећене деци, а ускоро ћемо дати једну улицу, коју ћемо да посветимо деци Палестине и Израела, јер желимо да љубав превлада светом-казао је Томић.

Видоје Петровић, градоначелник Лознице, је уз поздравне речи, као домаћин, уручио гостима пригодне поклоне из Вуковог и Цвијићевог краја, истичући да је овај град и крај вазда био отворен за сарадњу, пријатељство и љубав, чувајући своја, а поштујући туђа национална блага и баштину.Сви они, који делају у том правцу, казао је Петровић, „у Лозници треба, с разлогом, да се осећају као у својој кући и свом огњишту.

На седници Председништва уручена је диплома почасног доктора наука новинару "Новости", Владимиру Митрићу, које му је доделила Асоцијација европске асоцијације Рома за „значајан допринос зближавању између националних и етничких заједница на просторима бивше Југославије“.Златна повеља „Реч Видовдана“ СКАНУ припала је Мирку Глигорићу, спортском педагогу из Лешнице, код Лознице.Заслужено за техничку реализацију овог скупа и две велике манифестације, у част Видовдана, у Шапцу и Лозници, специјалну плакету је добио Милинко Лукић Локан, за „вансеријско ангажовање да сваки део рада, свечани и радни, буду достојни Академије чији је председник, поред осталих, био наш најсвестранији научник свих времена, географ и антрополог др Јован Цвијић, коме је СКАНУ, ма месту родне куће, поставило спомен белег рад академика Драга Мирковића“.

Posted in Седнице / Meeting.