СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ ИСИДОРИ СЕКУЛИЋ У ШАПЦУ

У организацији Српске Краљевске Академије научника и уметника СКАНУ и „Гласа Цркве”, издавачке куће Епархије шабачке СПЦ, у Шапцу, у Улици краља Александра, у понедељак, 7. октобра, откривена је споме плоча на кући у коју је на тај дан давне 1909. године стигла најчувенија српска списатељица и једна од најзнаменитијих Сpпкиња свих времена Исидора Секулић, која је била академик Српске Краљевске академије. Исидора је у Шапцу, на тој адреси, живела до 1912. године и ту су настала нека од њених најзначајнијих дела. Идеју су покренули академик Владимир Митрић и главни уредник „Гласа Цркве“ протођакон др Љубомир Ранковић.

Идеју је прихватио академик Драгољуб Мирковић, који је урадио спомен обележје, а сагласност и подршку за ову акцију дао је академик проф.др.Мирко Керкез, председник Научног већа СКАНУ. Све је благословио наш академик епископ шабачки господин Лаврентије, који је дан раније у Саборној цркви у Шапцу, служио помен Исидори, у присуству великог броја Шапчана и неколико академика СКАНУ, др Филиповића, Митрића, Грујичића, Петровића, Мирковића и других.

Спомен плочу у име Академије открили су др Саша Филиповић и представник града Шапца, у писуству већег броја шапчана, владике Лаврентија, свештенства из Шапца и других. Догађај је пропратило више писаних и електронских медија

Posted in Путовања / Travels.