Отварање споменика Дарји Коробкиној на Гучеву

На планини Гучево код Лознице данас је откривен споменик руској болничарки Дарји Александровној Коробкиној која је погинула помажући српским војницима у Првом светском рату.
Александровна Коробкина, рођена је у тадашњем Петрограду у Русији, а свој живот дала је за српски народ.
У знак захвалности, више од једног века касније, хериони “Битке под облацима” подигнут је споменик, на месту где је погинула 2. октобра 1914. године.

“Ово што данас чинимо на стоту годишњицу завршнице Првог светског рата је споменик части и захвалности Дарји Александровној. На Гучево је свако дебло слобода, свака буква никла је ииз крви разђених душа које је својим завојима и сто педесет пута дневно видала и затварала Дарја Александровна,” каже Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

Споменик Дарји Александровној освештан је у присуству владике шабачког Лаврентија, представника руске амбасаде и бројних званица.

Ова млада Рускиња остаће упамћена као велика хериона која је у Гучевкој која је у једном дану, кажу, умела је да превије и 150 рањеника.

“Ова храбра руска болничарка превијала је и дан и ноћ рањене српске војнике под кишом непријатељских куршума, али се храбра Дарја није бојала смрти, једино се бојала да је не заробе, објашњава др Мирко Керкез, председник Научног савета СКАНУ.

О Дарји Александровној остало је записано и да је у строју 1914. године била у чизмама, копорану и са шајкачом.

Да је у најстрашнојој ватри превијала рањенике, и говорила ‘Кад би само знали Руси за ове муке, пожурили би преко Карпата”.

Извор: http://www.rts.rs/page/ stories/ci/story/56/srbija-dan as/3184211/spomenik-ruskoj-bol nicarki-na-gucevu.html

На Гучеву, легандарној планини изнад Лознице, у присуству људи из свих крајева Србије и Републике Српске, епископ шабачки Лаврентије, са свештенством из Јадра, освештао је тек откривени споменик Рускињи Дарји Александровној Коркобини, која је 3. октобра 1914. године погинула на тој планини, у Чувеној Гучевској бици, делу велике Црерске операције, збрањавајући и соколећи српске јунаке.

Споменик који је, до детаља у споне комплекс уобиличио град Лозница, дар је Српске краљевске академије научника и уметника граду Лозница и српском роду, а урадио је, како се то популарно каже, „о свом руву и круву“, академик Драгољуб Драго Мирковић, ликовни уметник и предузетник из Бијељине, родом из Мацавара у Бањанима, у Старој Херцеговини.

Епископ шабачки Лаврентије је, у проповеди, нагласио да је Дарја „изузетан пример свеправославне и свесловенске љубави, младалачког страдања, не за идеале, већ за слободу оних које свим срцем волите и желите и најбоље, као што је Дарја желела нашем роду и нашој отаџбини“.

Дарја је, уистину, била „срце од девојке“, која је дошла из угледне породице из царског града Петровграда, да се бори на страни Срба, од Курјачице, крај Дрине, до Гучева, где је изгубила живот на Еминовим водама-рекао је Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

-Дарја је даровала свој млади живот за слободу нашег рода и, природно је, да смо срећни што јој се, на овај начин, бар колико толико одужујемо.

По речима академика професора Мирка керкеза, председника Нуачног савета СКАНУ, иначе заменика генералног директора Клиничког центра Србије,

„Дарја је, и као хероин,а и сестра парвославка, дивна и честита, родољубива и правдољубива Рускиња, постала додатни мост између два народ али и две државе, Србије и Руске Федерације“.

На Еминовим водама Дарја је отишла у легенду, али легенду коју исписује истина, љубав, топлина, брига и пажња за оне које волите до мере да за њих дате живот-каже академик Керкез.

Пред Дарјом је био живот, била је девојка у најбољим годинама, али је инсистирала да буде на првој линији одбране, где је пала, али се, убрзо, својом жртвом преселила „међу звезде“.Још ће се чути и сазнати много тога о, желим да кажем, нашој Дарји из царске Русије.

Заслужила је Дарја, казао је академик Драгомир Мирковић, аутор споменика, „све почасти и пажње нашег рода, а белег на Гучеву, рађен је срцем и љубављу за наша два народа и наше две државе, чему је пут, личним примером и плаћајући највишу цену, утирала Дарја“.

Текст и Фото: В.Митрић

ИЗВОР:РТС

Posted in Седнице / Meeting.