АКАДЕМИЦИ НА ГУЧЕВУ И У ЛОЗНИЦИ

ОВОГОДИШЊЕ ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ

Уз доделу признања заслужнима СКАНУ прихватио подршку колега из Бугарске: Вучића кандидовати за Нобелову награду и титулу  „Прави пријатељ Балкана”. Посебна захвалност Ивици Дачићу, за изложбу о Јасеновцу у УН. До краја године награда СКАНУ  „Витез века” Владимиру Владимировичу Путину. На Гучеву свечано отворен споменик руској болничарки Дарији.

Овогодишња „Видовданска лоза”, традиционална манифестација Српске Краљевске академије научника и уметника - СКАНУ, одржана је 28. Јуна ове 2018 године у Лозници. Уочи свечане седнице пре подне у 11,оо часова на брду Гучеву изнад града, откривен је споменик руској болничарки Дарји Александровној Коробкиној, који је освештао владика шабачки Лаврентије. А у раније поподне у 13,оо часова у Вуковом културном центру, одржана је свечана седница Академије, на којој су додељена Видовданска признања угледним појединцима и колективима.

На Гучеву се, уочи откривања споменика болничарки Дарији, окупило више десетина људи. Међу њима су били представници Војске Србије на челу са генерал мајором Мирољубом Тодоровићем, командатом Гарде ВС, први саветник амбасаде Руске Федерације у Београду Александар Конанихин, градоначелник Лознице Видоје Петровић, са сардницима, представници Епархије шабачке на челу са владиком Лаврентијем, наше Академије СКАНУ и житељи околних места.

Болничарка Дарија, родом из царског града Петровграда, као добровољац притекла је у помоћ српском народу, нападнутом од Аустроугара. Колико је она била вредна и одана својој хуманој мисији, види се и из податка да је, пре него што ће тог дана бити и убијена, успела да превије 150 српских рањених бораца. Страдала је од непријатељске гранате.

На откривању споменика који је владика шабачки Лаврентије освештао са свештенством, окупљени су чули и речи овог епископа о томе како је братска љубав српског и руског народа испуњена вечитошћу и саздана у Богу, и љубави Божијој.

Председник научног савета академије СКАНУ, академик проф. др Мирко Керкез, осврнуо се на догађаје везане за херојско страдање рускиње Дарије, а представник Руске амбасаде Конанихин, посветио је своје речи сарадњи и међусобном разумевању Срба и Руса како некад, тако и данас.

Градоначелник Лознице, Видоје Петровић, надахнуто је говорио о патриотизму српског народа у одбрани своје земље, и херојству Руса који су увек, када је било најтеже, притицали у помоћ својој браћи.

Присутнима на Гучеву обратио се и Драгомир Драго Мирковић, чијом великом заслугом је и настао овај споменик, и кога је на крају, својом посветом СКАНУ подарила народу Подриња.

Затим је свечана седница наше академије одржана у Вуковом културном центру. Скуп је отворио градоналечник лознички господин Видоје Петровић, а у име академије присутне је поздравио њен председник академик др Драган Дамјановић. Подсетио је да академија није и не жели да буде политичка, већ научна, народна установа, асоцијација добронамерних, отворена за све којима је препород ове земље и народа, велика жеља и циљ.

На овој седници додељена су традицинална признања Видовдански Орден Светог кнеза, Видоваднски Завет, Видовданско око, Видовдански виртуоз, Видовданска писменица, Видовдански вез, затим златна медаља  „Никола Тесла”, као једна од најпрестижнијих за до сада необјављена дела, затим орден за витештво, медаља рано преминулог глумца Данила Лазовића, Видовдански обелиск, Видовданска Захвалница и многа друга.

Прочитан је и поздравни телеграм Бугарске академије БАНИ у којем се даје подршка иницијативи наше академије – да се Председник Србије Александар Вучић, кандидује за Нобелову награду за мир. Уједно председник бугарске академије БАНИ предлаже да се Вучићу додели и посебно признање „Прави пријатељ Балкана”. Истовремено, прочитан је и телеграм најстаријег члана СКАНУ, академика Радомира Смиљанића који се, уз већ поменути предлог заложио да се Ивици Дачићу, министру спољних послова Србије, додели признање за изложбу о Јасеновцу, која је организована у УН у Њујорку. Прочитан је и предлог СКАНУ да се Владимиру Владимировичу Путину, председнику Руске Федерације, до краја године додели орден „Витез Века”.

Свечана седница започела је химном „Боже правде” а затим је минутом ћутања одата поишта свим страдалим нашим ратницима од Косовског боја до данашњих дана.

У оквиру већ поменутих Видовданских награда, Драгомиру Драгу Мирковићу, додељена је Златна медаља  „Никола Тесла” и Велика повеља. Владики Шабачком господину Лаврентију уручена је Велика повеља и Медаља „Свети Кнез”, а Повеља и медаља за  „Витештво” постхумно је додељена Марку Кековићу, дугогодишњем уреднику РТВ, коју је примио његов син Милош.

За ангажовање на што успешнијој организацији ове манифестације  „Видовданска лоза” је доделила „Срце Видовдана„ Владимиру Митрићу, новинару „Вечерњих новости” и уједно звање почасног члана-академика, док је ктитору манастира на Бјелим водама код Љубовије, додељена Повеља  „Видовданси завет” и медаља  „Видовдански виртуоз”. За протежирање многих акција академије награда  „Видовдански вез” уручена је компанији  „Мој киоск-гроуп„ коју је примила госпођа Оливера Папић, док је признање  „Завет Видовдана” , намењено Начелнику Генерал штаба ВС, Љубиши Диковићу, у његово име примио генерал мајор Мирољуб Тодоровић, командант Гарде ВС. Видовданска награда  „Свети Вид” уручена је Медицинској школи  „Свети Василије Острошки” из Београда, коју је примила Жаклина Богавац, директорка, а  „Видовдански Завет” колективу БАС –Анђелку Мучибабићу. Представник синдиката дела ЕПС-а, Бранко Томић, примио је плакету  „Реч Видовдана” а Видоју Петровићу, градоначелнику Лознице, који је постао и Почасни члан Академије, уручен је  „Видовдански Завет”. Награду за Животно дело примио је академик проф. др Миљко Ристић, а Приштинском  „Јединству” које деценијама успешно извештава из српске јужне Покрајине, припала је награда  „Око Видовдана” коју је примио директор Света Влаховић. За успешну сарадњу са академијом, признање  „Видовдански слог” уручено је Радомиру Матићу, директору  „Ваљева Принт”, а иста је намењена и Секули Крстајићу и Жарку Браковићу. Награду  „Видовданска писменица” примио је Ђорђије Копривица, док је признање  „Видовданси Завет” додељено Радиу  „Слово љубве” из Београда. Награде је уручио академик Дамјановић, а у име награђених захвалио се владика шабачки господин Лаврентије.

После првог, уз гусларску нумеру, у другом делу Свечане академије, председник Научног Савета СКАНУ академик Проф. др Мирко Керкез, уручио је Повеље, Захвалнице, медаље и Дипломе оним појединцима и колективима који су између два Видовдана, као и у припреми  „Видовданске лозе” дали значајан допринос успешности рада академије.

Тако је др Михаилу Вукасу, уприличена медаља  „Реч Видовдана”, а  „Свети Витез” команданту РВ И ПВО ВС, генералу Душку Жарковићу. Проф. др Десанка Тракиловић, добитница је  „Видовданског виртуоза”, а представник уметничког клуба  „Расковник” Мишел Болтрес  „Видовданског записа”. Удружењу породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији уручено је признање  „Срце Видовдана” а његовом челнику Симу Спасићу орден  „Свети Кнез Лазар”. Дечијем дому  „Вера Благојевић” из Бање Ковиљаче, чији је васпитач био и блаженопочивши Патријарх Павле, уручена је  „Видовданска лоза”, а признање је примио директор ове установе Зоран Љубинковић. Представник агенције  „Нада и Драган Ђокић” из Београда примили су признање  „Видовданско памћење”, па су затим Видовданска признања додељена и Миленку Михајловићу, Синиши Јаковљевићу, МФР  „Дуга” – Владу Искићу, Митру Обрадовићу, Мирославу Филиповићу - „Житопром”, Миленку Радаљацу, Милану Ђурици, Марку Нешићу, колективу  „Јакотехна” из Београда, Зорану Марковићу -  „Златна јабука”, Зорану Крунићу, МК  „Плави ресторан”, Зорану Иванковићу -  „Фер партнер”, Зорану Ђукићу, Зорану Грујичићу - МЗТ  „Ерваматин”, Душку Митровићу, колективу  „Стобекс” - Добривоју Стојнићу, Драгославу Лекићу, Драгану Нововићу и Николи Вранковићу, представнику фирме  „Код Рада” .Награда  „Видовданска писменица„ додељена је Фармацеутско-физиотерапеутској школи Београд-Биљани Вукосављевић, а „Видовданска лоза” Стефану Лазићу.

И овог Видовдана додељене су награде за ТВ лица рано преминулог глумца  „Данила Лазовића” која је припала Ненаду Окановићу, због чије одсутности су је примили његови родитељи Драгица и Милош Окановић.

Редовни члан СКАНУ, академик проф. др Сокол Соколовић је, затим, уручио неколико својих уметничких дела- слика представницима амабасаде РФ, градоначелнику Лознице, председнику Академије... напомињући да је то лични дар за све постигнуте резултате између две „Видовданске лозе”.

Представници Уметничког друштва из Лознице извели су пригодан рецитал о Гучевској бици уз духовну поезију и песме које су се, засигурно, могле чути и онда када се у оружаним сукобима наше војске са аустрогарском водили најтежа битка  „Над облацима” вођена тих дана у Првом светском рату у којојн је страдала и руска болничарка Дарија.

Овогодишње обележавање Видовдана манифестацијом  „Видовданска лоза” Српске краљевске академије научника и уметника – СКАНУ, још једном је потврдило позитивне разлоге због којих је настала, постоји и успешно траје!

Posted in Путовања / Travels, Седнице / Meeting.