ВИДОВДАН УЗ НОВЕ НАУЧНЕ ПОБЕДЕ И ПРИЗНАЊА

Полагањем венаца и цвећа на споменик политичару, дипломати, филологу, историчару књижевности, Стојану Новаковићу, једном од председника Српске Краљевске академије, чије традиције баштини наша, започела је овогодишња традиционална манифестација академије СКАНУ „Видовданска лоза 2019“ у Шапцу.

Затим је доделом признања за најуспешнији научни рад, наградама за животно дело, за труд на очувању интегритета земље, и бројним предлозима, у сали позоришта у Шапцу, наша Академија обележила и овај Видовдан.

Међу познатим личностима посебна признања припала су Ивици Дачићу, Министру спољних послова Србије „Завет Видовдана“, Удружењу новинара Србије и Нину Брајовићу, а прочитан је предлог Удужења грађана Бугарске-Србије и Македоније, у којем се подржава иницијатива Бугарске академија БАНИ да се Александру Вучићу, Председнику Републике Србије, додели признање „Прави пријатељ Балкана“. На предлог већа и научног Савета Академије, најављена је додела признања „Витез Века“ Председнику Руске федерације Владимиру Владимировичу Путину. Такође, на предлог истог тела академије, посебно признање „Прави пријатељ Србије“ до краја године примиће и Председнику Републике Азербејџан, господин Илхам Алијев.

Овогодишња награда „ЗЛАТНИ КОНДИР МАЈКЕ ЈУГОВИЋА“ додељена је дипломираној правници, мр политичких наука Сњежани Павићевић, мајци 11-торо деце из Подгорице, правном волонтеру Митрополије Црногорско приморске!

Видовданска свечана седница почела је химном „Боже правде“ у извођењу дечјег црквеног хора Саборног храма, а затим је минутом ћутања одата пошта страдалим Косовским јунацима, као и свим нашим пострадалим борцима од тада, до последњих ратова. Хор је отпевао и песму „Сини јарко сунце са Косова“, а водитељи Катарина Симић и Мирослав Болтрес, су се на самом почетку захвалили представницима Епархије шабачке, која је узела активно учешће у организацији ове манифестације.

Све присутне је у име академије, поздравио академик др Драган Дамјановић.

Затим су додељене видовданске награде, које је уручио Председник Научног савета, академик Проф. др Мирко Керкез. Тако је Др Радомиру Матуновићу, припао је „Видовдански мач“ а „Видовданска звезда“ „Трио балканске жице- Старчевић“. Награда „Анастасијино благодарје“ припала је Епископу шумадијском Господину Јовану. Награда „Милицин благослов“ додељена је др Виолети Рабреновић, а „Видовдански бљесак“ др Александри Исаковић. Признање „Видовданска љубав“ припала је Добривоју и Добрили Пантелић, а „Видовданска песма“ Бранимиру Ђокићу, еминетном музичару за несебичну помоћ српском народу на Косову и Метохији. Док је Благоје Рогач, казивао стихове посвећене Видовдану, Никола Девура, примио је награду „Видовданска реч“, Предраг Вујевић „Поуку Видовдана“ , док је „Срце Видовдана“ припало академику Проф. др Даринки Вучинић, нашој познатој поетеси и књижевној критичарки. Дамир Хандановић, понео је награду ,,Видовданско перо“, а Вера Шипрага, представница „Делфи књижара“„Видовдански запис“. Др Саша Филиповић, један од организатора манифестације, примио је „Лазарев мач“, а Удружењу новинара Србије припало је признање „Видовдански запис“ . Представнику овог удружења, Нину Брајовићу, који чини све да се плоча са натписом киднапованих српских новинара, од стране албанских терориста: Ђура Славуја и Ранка Перинића, по сваку цену нађе на месту њиховог страдања, припада награда „Видовдански витез“. Признање „Видовдански запис“ додељена је стручном сараднику академије, Мирославу Мишел Болтресу.

Награда мајкама са више деце, овог Видовдана припала је магистру политичких наука из Подгорице, дипломираној правници, госпођи Сњежани Павићевић, која је са 11-торо деце, као и њен супруг, професор , због тога што су се писали као Срби, како је рекла на скупу, остали без посла. Примајући признање „ЗЛАТНИ КОНДИР МАЈКЕ ЈУГОВИЋА“, мр Сњежана Павићевић је у кратком обраћању појаснила све недаће кроз које као породица пролазе, и на најдостојанственији начин поручила да ни она, ни остале мајке са више деце које се не престављају хероинама због тога што рађају, већ мајкама које на најбољи начин желе да васпитају своју децу, улажући у њихово васпитање и образовање, чувајући их и усмеравајући на прави пут, једино скромношћу , не јурећи ни прзинања, ни награде, ни медијску славу, могу носити „Кондир мајке Југовића“.

Награда „Свети Кнез“ уручена је Протојереју Славиши Марковићу, старешини Саборног храма Свете Тројице у Шапцу, а Оливери Јелкић припало је признање „Видовданске поуке“. Академику Проф. др Милутину Ђуричковићу, списатељу, додељено је „Писмо Видовдана“, док су „Божури Видовдана“, додељени Милени Марковић, новинарки. Општа болница „Лаза Лазаревић,, Шабац, награђена је посебном Видовданском похвалом, а Протојереј – ставрофор Мирко Вилотић, архијерејски заменик епископа шабачког, примио је награду „Лазарева реч“. Гордон Јанићевић, добио је „Видовданско око“.

Затим је Проф. др Миљко Ристић, уручио посебне Видовданске награде, као и награде за Животно дело.

Признање „Видовданско слово“ припало је нашем члану, Владимиру Митрићу, у знак захвалности за успешну организацију Видовданских манифестација, док је „Видовдански вез“ додељен академику Проф. др Мирку Керкезу. Посебно признање „Свети Вид“ додељено је Протођакону др Љубомиру Ранковићу, а „Видовданска реч“ госпођи Оливери Папић, представници „Мој киоск“, за изузетну професионалну сарадњу.

По први пут овог Видовдана, академија је доделила и награде за Животно дело.

Академик Проф. доктор Михаило Петра Вукас, знан и по слању лекова и кисеоника за бебе из Бања Луке, добио је награду за успешан допринос у медицини, кардиохирургији, научним достигнућима, хуманости и свеукупном стварлаштву.

Академику Проф. др Предрагу Ђођевићу, награда је додељена за његов дугогодишњи допринос медицинско научном и свакодневном стваралаштву и 50 година рада на Медицинском факултету и Универзитету у Београду.

Академик Проф. др Сокол Соколовић, награду за Животно дело примио је из више области. Наводимо оно најважаније: најбољи српски дизајнер, изузетан сликар и врстан теоретичар форме.

Академику Проф. др Јован Марић, награду за Животно дело припада за његов немерљив допринос психијатрији, медицини и стваралаштву.

На свечаној седници „Видовданска лоза“, уручене су Повеље и Дипломе, за чланове Академије, примљене на седници претходног месеца.

Гордон Јанићевић, примио је Повељу - Сарадник Академије

Др Милета Томић и Проф. др Небојша Пантелић, добили су Повеље-Дописни члан СКАНУ, као и Мирко Шегина, а Стручни сарадник је Момир Кецман.

У редовног члана академије промовисан је Видоје Петровић, доскорашњи –Дописни члан.

Као и више пута до сада, академик Сокол Соколовић, је неколицина награђених уручио своја уметничка дела-слике! Посебном сликом Соколовић је даривао мајку 11-торо деце, госпођу Павићевић, напомињући да је „она светао пример српске мајке, која не истиче никакву храброст рађања, већ као наше баке и прабабе, достојанствено рађа и на начин достојан српске мајке-скромношћу, мудрошћу и васпитањем, потврђује да је заиста достојна и поменуте Видовданске награде и свих похвала“.

По први пут на свечаној седници већ традиционалне манифестације „Видовданска лоза“, било је речи и о књигама, овога пута о тротомој књизи нашег члана, Благоја Мајкл Раденковића „Историјом против митова“, коју је издала Српска Краљевска академија научника и уметника.Речено је да је пуних 40 година овај истраживач обилазио архиве, почев од Беча и Лондона, до Берлина и Вашингтона, свакако и наше у Србији и бившој Југославији. И описао два века Срба и десет наших највећих ратова. Академија је почела са представљањем ове књиге широм Србије а она се већ налази и у многим књижарама, међу којима и најпозантијим књижарама „Делфи“.

-Ево, и овим капиталним издањем потврђујемо да је све и на овој свечаној седници подређено традицији. Зато што смо ми стари европски народ али и свесни да нас њено неговање једино може одржати да останемо своји на своме онако како нам налаже Православље, затим Светосављ,е нашта нас опомиње Лазар, подиже Карађорђе и храбре успеси младих генерација, преко којих нас препознају у свету- закључено је на овом, заиста величанственом Видовданском скупу.

Награђени и гости су, затим, имали прилику да се у Парохијском дому окупе на за заједничком трпезом, где је неколицина песника казивала своје песме, посвећене Видовдану.

Posted in Путовања / Travels, Седнице / Meeting.