АКАДЕМИЈА ДОБИЛА ИНСТИТУТ

Да је седница Српске Краљевске Академије научника и уметника - СКАНУ, одржана 08. фебруара 2019 године била више него плодотворна, потврђују иницијативе о предстојећим активностима, али и постигнути резлутати између две последње седнице. О раду наше институције у последњеих месец дана, информисао је председник Научног савета, академик Проф. др Мирко Керкез, подсећајући да је делегација Академије учествовала на свечаној седници Друштва српско - руског пријатељства у „Медлиануму“ и истог дана прикључила се делегацији на свечаном полагању венаца на споменик цару Николају другом Романову.

Делегација наше академије узела је учешће на парастосу првом председнику Српске краљевске академије, академику др Јовану Цвијићу, у Лагатору код Лознице, у храму подигнутом на имању Вука Стефановића Караџића, а затим положила цвеће на спомен обележје академику Цвијићу, који је наш члан Драгољуб Мирковић, у име академије СКАНУ, подигао. Спомен обележје постављено је на имању где је била Цвијићева родна кућа. - истакао је академик Керкез.

Скупу се затим обратио Његова екселенција, амбасадор Републике Азербејџана у Београду, проф. др Елдар Хасанов: Наша држава је један од највећих савезника Републике Србије и у Бакуу у центру за изучавање српског језика 34 Азербејџанца уче српски, а и у Београду је отворен центар за учење Азербејџанског. Са руководством Србије сарађујемо веома успешно, и та сарадња је интезивирана посетом нашег председника господина Илхам Алијева, Београду и узвратном посетом председника Србије, господина Александра Вучића, Азербејџану. Оно што нас додатно везује јесте наша готово иста позиција, јер и наша земља је бомбардована пре непуне две деценије, а и Србија неколико година касније. И ми имамо доста избеглица из нама заузетог дела земље и ви из самопроглашеног Косова, чију самосталност наше руководство никада неће признати.-рекао је амбасадор Хасанов, примајући високо признање наше Академије, посебно му уручено зарад одбацивања захтева самопроглашене републике Косово за пријем у Интерпол.

Признање амбасадору господину Хасанову, уручио је академик Керкез, као и Диплому академика.

Проф. др Елдар Хумбат оглу Хасанов, који је и опуномоћени Амбасадор у Црној Гори и Босни и Херцеговини је аутор 25 књига, уџбеника, приручника и више од 170 научно-публицистичких радова, из области организованог криминала, а посебно тероризма и наркоманије. Као доктор права председник је, потпредседник и члан више научних и међународних институција почев од Москве, Диселдора, Лозане, до Букурешта и Софије. Написао је више књига о Србији, историји, култури, традицији, уметности и животу нашег народа и грађана, преводећи их на азербејџански и њима упознајући свој народ са народом наше отаџбине, допринео додатном ширењу успешне сарадње на свим пољима.

Председник академије др Драган Дамјановић је, затим, најавио за март месец ове године одржавање прве песничке манифестације „Анастасијини дани“ и зборник са радовима о овој светици, мајци Светог Саве, у којем је заступљено 116 писаца из Србије, Црне Горе, Македоније, Републике Српске, Босне и Херцеговине, и наших списатеља из многих земаља из дијаспоре.

О овој манифестацији, као и припремама великог броја медаља, диплома, статуа са ликом Свете Анастасије, говорио је Мирослав Болтрес, потпредседник међународног конкурса академије СКАНУ, за најбољу песму о мајци Светог Саве, који је завршен крајем прошле године.

Затим је и званично проглашен отвореним Институт академије „Иво Андрић“, чије руководство ће у времену које долази имати доста активности. Инстут ,,Иво Андрић“ додељиваће висока признања писцима, ствараоцима из свих области, књижевним критичарима, као и годишње награде, затим награде за животно дело...па је одмах договорено да награде ,,Иво Андрић,, буду додељиване и ствараоцима из Азербејџана. Одлучено је и да Академија ове године уведе посебну медаљу у част великог азербејџанског песника Имадедина Несимиа. Медаља са ликом и именом Имаденин Несими, припадаће најзаслужнијима за значајна остварења у области књижевности и културе, с обзиром да је ова 2019. година у Азербејџану проглашена годином Несимиа, поводом 650.годишњице овог знаменитог песника. То проглашење учинио је лично председник Републике Азербејџан, господин Илхам Алијев.

Најављено је и да ће делегација наше Академије, коју предводи академик Проф. др Димитрије Панфилов, координатор СКАНУ за сарадњу са делом иностраних академија, ускоро присуствовати и откривању споменика крај Москве, Виталиј Чуркину, преминулом амбасадору, једном од најзаслужнијих дипломата за подршку Србији у УН.

Једногласно је подржан и предлог Проф. др Бајрама Халитина, председника Института за европске студије Рома, о одржавању Симпозијума под покровитељством наше академије на тему : „Косово и Метохија јуче, данас и сутра“.

Секретар одељења уметности СКАНУ академик Проф. др Сокол Соколовић, је уз посебну захвалност за свеоукупан успешан рад академије, председнику СКАНУ уручио своје изузетно ликовно остварење, икону са ликом Господа Исуса Христоса, која ће красити наше просторије.

Академик Проф. др Никола Цекић, по одлуци председништва Академије, уручиће у Софији признања наше Академије колегама из Бугарске академије БАНИ, као и Дипломе новопримљеним члановима.

О даљим активностима наше Академије казивали су академици Драган Батавељић, Александар Петровић, Љубомир Чимбуровић и други.

И ова седница СКАНУ потврдила је да су наука, вера и знање најјаче оружје којим се побеђују сва незнања и постижу успеси.

Posted in Седнице / Meeting.