ПОСЕТА ЊЕГОВЕ ЕКСЕЛЕНЦИЈЕ, АМБАСАДОРА АЛЕКСАНДРА ЧЕПУРИНА, ГУЧЕВУ, СПОМЕНИКУ ДАРЈИ АЛЕКСАНДРОВНОЈ КОРКОБИНИ, КОЈИ ЈЕ ДАР НАШЕ АКАДЕМИЈЕ ГРАДУ ЛОЗНИЦА И СРБИЈИ

Његова екселеницаја, амбасадор Руске Федерације у Србији, Александар Чепурин, са сарадницима, био је гост града Лозница, 3. децембра. У средишту његовог боравка, у овом делу Србија, била је посета Гучеву, где је, специјално, дошао да види монументални споменик, посвећен руској болничарки Дарји Александровној Коркобин који је, на тој планини, изнад Лознице, Бање Ковиљаче и Дрине, Српска Краљевска академија научника и уметника – СКАНУ, у оквиру наше традиционалне манифестације „Видовданска лоза”, на Видовдан ове године (2018.) даровала граду Лозница и Републици Србији.

Амбасадор Чепурин је, том приликом, положио венац крај споменика неустрашивој младој руској болничарки, која је превијала ране српским јунацима, у октобру 1914. година, током чувене Гучевске битке, популарно назване битке међу облацима, која је била део велике Церске операције. Она је, не само превијала ране, већ и бодрила српске јунаке, до последњег даха, док и њу нису, 3. октобра 1914. године, покосили непријатељаки куршуми.

У име Српске краљевске академије научника и уметника - СКАНУ, угледног дипломату на Гучеву су дочекали наши академици Видоје Петровић (градоначелник Лознице), Драгољуб Драго Мирковић, ликовни уметник из Бијељине, аутор и градитељ споменика, и Владимир Владо Митрић.Његовој екселенцији је објашњено да је постављање споменика и комплекса крај њега, дело Српске краљевске академије научника и уметника СКАНУ у сарадњи са градом Лозница.Рекао је да су га о томе обавестили његови блиски сарадници, који су били на светковини откривања и освећења споменика, али да није ни слутио колико је све то толико лепо, вредно и величанствено као сјајан пример како се негују блиставе странице из заједничке историје наша два народа и наше две државе.

Амбасадор Чепурин је нагласио да, не само што је дивно урађен споменик, већ је изабрано изузетно место за њега, а све је рађено са доста залагања, посвећености, љубави, пажње и поштовања. Делегацију Академије је замолио да свим академицима СКАНУ, пренесу поздраве и захвалност за ово дело, речима: „Хвала вам, браћо Срби!“

Руски дипломата није скривао одушевљење што је на нашу иницијативу и уз разумевање града Лозница, који води наш почасник члан Видоје Петровић, чувена Дарја добила улицу у овом српском граду, а њено име носи и сестринство Специјалне болнице за рехабилитацију „Бања Ковиљача” у истоименом лечилишту и одмаралишту.

Наравно, свим срцем, поздравио је и иницијативу да се Дарја упише у књигу светих Српске православне цркве у чему важну улогу има и наш почасни академик, епископ шабачки господин Лаврентије, који је, на Видовдан, са свештенством из Јадра, освештао споменик Дарји, који је постао нека врста светилишта и место честих посета поштовалаца наших ваљаних односа са Русима, али и многих туриста који долазе у овај део Србије, одакле поглед „пуца“ према Дрини и нашој братској Републици Српској.

У организацији наше Академије и града Лозница, амбасадора Чепурина, дочекало је неколико стотина људи, међу којима су били и свештеници СПЦ. Такву светковину, како је рекао, није очекивао, па , истовремено није скривао ни срећу ни захвалност на свему Академији, Лозници, браћи Србима, напомињући да и Срби и Руси знају историју односа два наша народа, које спаја љубав и међусобно поштовање.

Posted in Путовања / Travels.