ТОПОЛА ЧЕКА „ВИДОВДАНСКУ ЛОЗУ“

Свечана хуманитарна седница Српске Краљевске Академије научника и уметника под називом „Лоза Видовдана“ одржаће се, како је и најављено, 28 јуна 2015. у Тополи. Том приликом Академија ће уручити своја признања најзаслужнијим грађанима и појединцима. Ореден Милунка Савић припашће онима који су својим витештвом, у областима којим се баве, између два Видовдана дали велики допринос. Кондир Мајке Југовића припашће мајкама које су родиле седморо и више деце и женама које су одгајиле најмање троје деце. Медаља Данило Лазовић, доделиће се познатим глумцима, а Видовдански кондир Светог Кнеза Лазара најзаслужнијим појединцима и колективима.

Ово је потврђено на Седници наше Академије одржане 19. јуна ове године у свечаној сали Дирекције за Дијаспору и односе са Србима у региону, којој је присуствовао и почасни члан наше Академије Њ.К.В. Принц Ђорђе Карађорђевић.

Председавајући је, најпре, известио скуп да су чланови Академије, како то и доликује научним радницима, између две седнице имали доста активности у оквиру својих специјалности. Део академика учествовао је на више међународних и домаћих скупова и симпозијума на којима је добио висока признања за свој научни рад и деловање у оквиру струке што је, делом, и објављено на нашем сајту. Неколико академика је на путу, на сипмозијумима у Софији, Минску и неким другим центрима ван земље. Том приликом је најављено да ће представници Академије учествовати на међународном четвородневном Симпозијуму у Тивту 29. јуна ове године и да је наша Академија добила позицију суорганизатора овог научног скупа.

Милан Богојевић, Виши стручни сарадник Академије, информиасио је присутне о предстојећој Видовданској манифестацији у Тополи, износећи детаље програма. Богојевић је нагласио да ће Манифестација Видовданска лоза почети у 12 часова и уз бројне културно уметничке активности и трајати пуна четири сата. Затим ће у 17 часова у Културном центру бити одржана Свечана седница Академије на којој ће се угледним појединцима и колективима уручити медаље, ордени, повеље и друга признања Академије.

На седници су примљени нови чланови Академије.

Академик Срето Ного представио је кандидата Љиљану Миланковић - Васовић, а Дејан Чорогар, кандидата Милуна Тасића.

Академик Мирко Керкез, председник Научног Савета представио је кандидата Митра Лутовца, за академика.

Примљени су и нови стручни сарадници: Богдан Стојановић, Марко Матић, Ратомир Антоновић и Бојана Остојић.

За новопримљене чланове и госте затим је приређен мали коктел.

Posted in Седнице / Meeting.