ШЕСДЕСЕТ ПЕТ ДАНА ПРЕ ВИДОВДАНА

У Петак 22 априла 2016.године одржана је редовна седница наше Академије. Анлизиран је рад између две седнице с посебним освртом на припреме за Видовданске сусрете и утврђени колективни и појединачни задаци на том плану. Председавајући академије Драган Дамјановић, на свечан примио је титулу почасног доктора Универзитета из Републике Српске - Бања Луке, коју му је уручио академик Проф. др Војо Шкрбић, и образложио да се ово звање „Титула додељује због изузетних заслуга и доприноса развоју и промоцији културе, информисања, и очувања културне и духовне баштине Балкана.“ Захваљујући се на почасном докторату, академик Дамјановић је навео да му је част што ово високо звање прима од колега из Републике Српске, и после доктората добијеног од Универзиетат Уједињених нација, ово је подстрек више у истраживачком раду на пољу Хришћанства, и посебно на плану очувања и презентовања научно-културних и духовних достигнућа наше земље и земаља у окружењу.

О току припрема за Видовданске сусрете присутне је информисао академик Проф. др Мирко Керкез, председник Научног савета, који је изнео и став овог тела о једногласној одлуци за пријем нових чланове академије.

Затим се приступило појединачним предлозима за доделу годишњих награда Академије, којом приликом је поменуто неколико колектива и појединаца, заслужних за свој успешан рад, а награде ће бити додељене на Видовданској манифестацији Академије

Ментори, академици, Предраг Ђорђевић, Раденко Круљ, Саша Патрногић и Наталија Остојић, образложили су разлоге за пријем нових чланова, и то Проф. др Милана Вукаса, Проф. др Вељка Радојевића, др Млађана Цуњака (у редовне) и др Бранислава Трифуновића у дописног члана.

Академија је у звање Вишег стручног сарадника примила Милана Мига Самарџића.

Академик Проф. др Павле Ковачевић, у име Организационог одбора “Дана духовности“ који ће се одржати у манастиру Раковица, позвао је чланове Академије да узму учешће, и свако из домена своје науке појасни неопходност присуства вере и Божије милости у нашем роду и држави.

Изнет је и предлог потребе отварања првог Института наше Академије.

На седници је формиран Одбор за борбу против дијабетеса, на чијем ће челу бити академик Проф. др Предраг Ђорђевић.

С обзиром да је неколико месеци раније наша Академија иницирала потребу формирања Удружења за „Права лекара и здравствених радника“, чији је Статут сачинио Дописни члан Драган Илиоски, једногласно је за председника Удружења изабран академик Проф. др Предраг Ђорђевић.

На Седници је речено да је делегација наше Академије - академик Проф. др Милка Ђукић, пет дана раније путовала у Софију и присуствовала пролећној седници „Дани бугарске Академије“. Том приликом потписан је Уговор о сарадњи и пријему чланова на бази реципроцитета уз најаву доласка бугарских колега у Јуну, као и одласка наших чланова Академије на „Јесењем заседању“ у Софији.

Прочитана је информација Вишег стручног сарадника Академије, господина Милана Јовичића у име Удружења „Гегула“ из Краљева, да Српска Краљевска Академија научника и уметника буде суорганизатор тродневне манифестације „Бизнис форум“ у Врњачкој Бањи, крајем јуна месеца ове године, што је једногласно прихваћено.

И овога пута седница је пропраћена једном културном манифестацијом. Њен гост је био гуслар Вукојица Сандић који је отпевао неколико епских песама примерених Видовдану и Косовском Завету, позивајући присутне да своје радове, везане за овај најстарији инструмент, објављују у часопису „Глас гусала“.

Седница је завршена разговором са најуспешнијим и новопримљеним члановима, као и коктелом.

Posted in Седнице / Meeting.