ПРИЗНАЊЕ СПЦ НОВИНАРУ И ПИСЦУ ДРАГАНУ ДАМЈАНОВИЋУ

Свим срцем уз род

ЕПИСКОП шабачки одлучио је да Великом архијерејском граматом, високим уздарјем Епархије шабачке и СПЦ, награди Драгана Дамјановића, књижевника и бившег вишегодишњег новинара „Вечерњих новости“, дописника са Космета.

Иза Дамјановића је 37 књига поезије, монодрама и романа, међу којима је значајан део посвећен духовним темама, што је велики изазов за ауторе, па је, зато, у данашње време мало оних чије књиге продиру, у већем броју, код читалаца, што код њега није случај, јер је роман о Светој Анастасији, мајци Светог Саве, први написан после осам векова из пера овог писца, 2017 године био најпродаванија књига домаћих стварлаца.

И не само што пише, Дамјановић, кроз разне конкурсе, књижевне вечери, књижевне матинее и друге манифестације, укључујући и „Видовданску лозу“, које организује Српска краљевска академија научника и уметника, промовише радо и друге ствараоце.

Грамату је заслужио, каже владика Лаврентије, „за велику љубав према својој Цркви и отаџбин показану кроз предани рад у просветитељству свога народа кроз своја значајна дела из области духовности и културе и пожртвовано ангажовање на афирмацији СКАНУ као једне од најзначајнијих институција у српском народу“.

Објављено у Путовања / Travels