ДЕЛА УЗДАРЈЕ „ИСКОВАЛА“

Уручен орден „Свети кнез“ начелнику Угљевика

АКАДЕМИК професор др Мирко Керкез, угледни хирург из Београда, професор Медицинског факултета у Београду и вишегодишњи заменик директора Клиничког центра Србије, председник Научног већа Српске краљевске академије научника и уметника, уручио је, у Угљевику, на пригодној свечаности, примереној условима пандемије корона вируса, Орден „Свети кнез“ Српске краљевске академије научника и уметника начелнику општине Угљевик, дипломираном економисти Василију Перићу.

Одлука да Перић добије ово признање, у оквиру велике научне, културне и духовне манифестације СКАНУ, донео је специјални жири на чијем је челу био академик Керкез.

Орден „Свети кнез“ је највеће уздарје које је неко из Републике Српске, у којој имамо  више чланова, сарадника и партнера, добио за велики допринос унапређењу средине у којој живи, доприноса сарадњи са матицом, расејањем и са нашим људима ма где живели, бринућу, чувајући и негујући наш културни и духовни простор, који ниједна Дрина, ни Сава ни многе веће реке не могу да  омеђе и покидају – каже академик Керкез, који долази из институције која има скоро 200 чланова доктора наука, универзитетских професора и других људи, који су се доказали у посвећености свом роду, својој отаџбини, борећи за бољи живот садашњих и будућих нараштаја.

Василије Перић је лично за највеће поштовање, јер годинама даје значајан печат развоју и прогресу, не само Угљевика и Републике Српске, већ нашег, српског рода, у целини од тога како је осавременио, демократизовао и унапредио локалну самоуправу, до, рекао бих, инфраструктурних подвига, развоја културних садржаја, који су се приближили велеградским до духовног живота, који је ову средину сврстао у значјне центре те области, не само у овдашњој епархији и СПЦ.

Академик Керкез каже да начелник Перић, с правом, треба да носи и да се поноси Орденом „Свети кнез“, чије само име сведочи колико је вредно, достојно поштовања као и онај коме је додељено.

Носите у здрављу овај орден и поносите се њиме – рекао је Керкез, захвљајући се начелнику Перићу што је подржао подизање споменика руској болничарки Дарји Александровној на Гучеву, као и зато што чува сећање на српске великане, попут Угљевичана, Филипа Вишњића, чувеног народног песника и гуслара, давно названог „српски Хомер“.

Перић је изразио захвалност академику Керкезу и СКАНУ, „на изузетно високом одликовању, које је и велико признање за Угљевик и Републику Српску“.

СКАНУ наставља традицу  ове институције, чији су председници, пре Другог светског рата, били Јосиф Панчић и Јован Цвијић, а чланови сви знаменити људи тога доба и једна жена, наша најчувенија списатељица и интелектуалка Исидора Секулић, који су сачували и свој и образ рода свога и у најтежим временима.

Објављено у Седнице / Meeting