“НОВАКОВ БЕЛЕГ” НА ВРХУ РТЊА

СКАНУ одржала “Лозу Видовдана”, одлучено – Дијани Ђоковић орден “ Кондир Мајке Југовића”

У ОКВИРУ Видовданских свечаности Српска краљевска академија научника и уметника одржала је у Соко Бањи традиционалну манифестацију “Лоза Видовдана”.

У име СКАНУ председавајући академик  Драган  Дамјановић, нагласио да је ово „за све чланове, као и овај део Србије, посебан дан, јер је овом манифестацијом у овој вароши и овом крају званично и започело прво обележавање Видовдана, у новије време“.

Наши преци и у Косовском боју су своја огњишта и државу бранили оружјем. Ев , дођосмо у дане када се наша земља у свету помиње по “најрадоснијем оружју” званом рекет, који је у рукама Новака Ђоковића, човека чији су преци управо родом са Косова. Новак је недавно, пре освајања Ролан Гароса, боравио управо овде, на Ртњу. Зато предлажемо општини СокО Бања, да Академија уради идејни пројекат да се на врху ове планине, где је Новак недавно боравио , постави обележје “ Новаков белег”. Наш прелог је да се обнове темељи старе цркве и на њима сагради нова, јер је она управо на месту где је и Новак на овој планини боравио.

Академици СКАНУ, међу којима је преко седамдесет  доктора наука, су одлучили да Дијани Ђоковић уруче највеће Видовданско признање „јер је она живот посветила одгајању Новака и Марка и са супругом Срђаном учинила све да Новак израсте у највећег тенисера света“.

Др Миодраг Николић, председник општине , рекао је да Соко Бања са радошћу прихвата обе идеје, да ће на првој седници о томе бити речи и да ће се Ртањ, ако све буде тако, памтити кроз време и по најуспешнијем спортисти свих времена, по тенисеру “ Ђолету” .

На свечаности су додељења и највећа Видовданска признања Академије успешним појединцима и колективима.

Објављено у Седнице / Meeting