ПРИЗНАЊЕ УРУЧЕНО – СУСРЕТИ ПРЕДСТОЈЕ

Свечаност у част сећања на Михајла Пупина, једног од највећих српских и америчких научника, проналазача, професора на Универзитету Колумбија, личног пријатеља председника САД Вудрона Вилсона, и почасног конзула Србије у САД, одржана је 09 јуна 2020. године, у просторијама СУБНОР-а у Београду. Организатор свечаности је било Министарство спољних послова Републике Србије и министар Ивица Дачић. По први пут после бобмардовања Југославије од НАТО снага 1999. године, свечаности су присуствовали заједно амбасадор САД у Републици Србији, господин Ентони Ф. Годфри, бивши маринци америчке војске, и припадници Војске Југославије, затим бивши и садашњи генерали и официри Војске Републике Србије и учесници битке на Кошарама.

Том приликом, у присуству великог броја личности из политичког и јавног живота, министра за рад, социјалну политику и борачка питања, државних секретара и представника

медија, академик Драган Нововић, уручио је министру Ивици Дачићу високо признање СВЕТИ КНЕЗ, које је министру Српска Краљевска Академија научника –СКАНУ доделила прошле године на својој традиционалној манифестацији „Видовданска лоза“, поводом Видовдана. На поменутој свечаности у Шапцу ово признање министру Дачићу, из објективних разлога тада није могло бити уручено.

Министар Ивица Дачић је са великим задовољством , и исказаном захвалношћу, примио додељено признање, а присутни су доделу истог пропратили громким аплаузом.

Истом приликом, академик Нововић је у име Српске Краљевске Академије научника и уметника, уручио поздравно писмо амбасадору САД господину Годфрију преневши му личне поздраве председника и попредседника СКАНУ , уз молбу да их пренесе председнику САД Доналду Трампу са изразима поштовања за спољну мировну политику коју води. Амбасадору Годфрију упућен је и позив да у наредном периоду буде гост у просторијама СКАНУ и одржи једно предавање о погледима на дешавања у савременом Свету, са посебним освртом на дешавања на Балкану. Амбасадор Годфри се захвалио на свему!

Поред осталих свечаности су присуствовали и унука Милунке Савић, прве жене борца Српске војске у Првом светком рату, затим Јустина Пупин, унука Михајла Пупина, Вјера Мујовић, унука Николе Тесле, и многе друге личности из јавног живота Републике Србије.

Објављено у Седнице / Meeting