СЛЕДЕ СВЕТОСАВСКИ ПУТ: ВИСОКО ЦРКВЕНО ПРИЗНАЊЕ СКАНУ

Грамату, највише признање Епархије шабачке СПЦ, епископ шабачки Лаврентије (Трифуновић), одлучио је да доделу Српској краљевској академији научника и уметника.

Ово високо узадрје, како стоји у образложењу, СКАНУ је заслужила „за немерљив допринос у настављању континуитета великог просветитељског подвига оца наше нације и цркве Светог Саве Српског, у очувању православне свести и изградњи светосавског националног идентитета кроз протеклих 180 година свога рада и постојања на најважнијим пољима националног живота, духовности и културе српског народа“.

Посебно је, каже владика Лаврентије, истакнут допринос СКАНУ унапређењу духовности, која под својим окриљем, поред других, има и одељење које брине бригу о тој области нашег живота“.

Са Епархијом шабачком СКАНУ је представила значајна књижевна дела, учествовала у подсећању на велика дела књижевника, попут Исидоре Секулић и Јована Дучића, као и на џиновско дело светог владике Николаја, Вука Караџића, Јована Цвијића и других српских великана -каже владика. -Хвала вам велико за подизање споменика Дарји Александровној на Гучеву, руској болничарки, хероини из Првог светског рата, на учешћу у обележавању 800 година СПЦ и 700 година Манастира Троноша као и на величанственом организовању манифестације „Видовданска лоза“ у Шапцу, на Гучеви и Лозници.

Епископ Лаврентије је ово признање на великој свечаности у просторијама „Гласа Цркве“, уручио Владимиру Митрићу, представнику СКАНУ из овог дела Србије, иначе новинару „Вечерњих новости“, уз молбу да пренесе најелпше поздраве и изразе захвалности за све што раде осталим сарадницима у СКАНУ, чији су председници, поред осталих, били Јосиф Панчић, Лозничанин Јован Цвијић и Шапчанин Стојан Новаковић. В.Н.

Објављено у Седнице / Meeting