БРОЈНЕ АКТИВНОСТИ УЗ НОВЕ ПРЕДЛОГЕ

Уводну реч дао је академик Драган Дамјановић, поздрављајући све присутене: представнике Амбасаде Азербејџан, поштоване академике и уважене госте, упознавајући присутне са најављеним дневним редом седнице. Информисао је о активностима Академије у периоду од претходне седнице, којима је дат допринос у многим областима.

О активностима у Крагујевцу говорио је академик Жељко Видаков Зиројевић, као и о предметима које је предао, или ће предати, у легат Академији, након оснивања задужбине.

Присутнима се обратио и секретар секретаријата Мирослав Болтрес и поднео обиман извештај о учешћу СКАНУ на минулом 64. Међународном сајму књига у Београду.

Поетеса Катарина Велишић, гост седнице, говорила је стихове из своје збирке поезије „Сунчани наковањ“ у издању СКАНУ.

Академик Сокол Соколовић обавестио је присутне да је у име академије учествовао на научном скупу у Требињу, показујући и позив за посету на пролеће чланова академије. Говорио је и о позиву из Херцег Новог на сарадњу и гостовање у Црној Гори.

Академик Мирко Керкез се осврнуо на потребу да убудуће будемо транстапрентнији, да се медијима представљамо не само својим научним достигнућима већ и чињеницом да смо чланови Академије која наставља традиције прве Српске Краљевске академије на Балкану.

Академик Зоран Јеротијевић је обећао у свом излагању да ће Академији даровати своје књиге о Историји дипломатије краљевине Србије , темом којом се предано бави већ дужи низ година у свом научном раду.

Академик Дамјановић поздравио је посебно госте Славицу Стојанов, из Панчева, која је са члановима Удружења дала немерљив допринос нашој борби за очувње Косова и Метохије и колегу Бранка Радича.

Академик Милутин Ђуричковић је говорио о својим књигама за децу и преводу истих на већ 36 језика, истичући посебно да се свуда на гостовањима по свету поносно представља и као члан СКАНУ. Примљен је и за редовног члана француске академије наука.

Академик Сокол Соколовић је позвао све присутне да буду гости на изложби „Илузија у дизајну уметности“ 20.новембра у 17 часова у Београду.

Затим је најављен други књижевни конкурс о Светој Анастасији у духу одлуке да манифестација „Анастасијини дани“ постане традиционална.

Реч је добио и гост млади таленат и научник Никола Опачић и упознао присутне са делом својих проналазака и планираним активностима у скорој будућности.

 Предложено је да се при Академији формира и одељење младих талената.

Академик Мирко Керкез је обавестио присутне чланове да је научни савет донео одлуку да Академик Жељко Видаков Зиројевић буде главни координатор Академије за односе и сарадњу са свим православним земљама, а дао је и предлог да млади колега Никола Опачић буде убудуће именован за секретара одељења за младе таленте. Предлози су прихваћени.

Академик Милутин Ђуричовић је у поновном излагању обавестио присутне да је са руским академиком Бабошином договорио сарадњу на пољу књижевности и специјалног издања за децу на руском и српском језику са бајкама и причама за децу из азербејџанског културног миљеа, и при том, замолио представнике Амбасаде Азербејџана за помоћ у том смеру за добијање потребне литературе, а Академију да буде издавач.

Академик Керкез је изнео и предлог да се руски академик Владимир Александрович Бабошин на једној од следећих седница прими у наше чланство , па је предлог прихваћен.

Затим је потврђено да Акадмија радо прихвата да буде издавач будуће књиге за децу коауторског рада академика Ђуричковића и Бабошина. Потекла је и иницијатива да се убудуће нови чланови примају у Академију два пута годишње и формира делегација за Кишињев за очување споменика сину вожда Карађорђа.

Академик Зиројевић је презентирао часопис СУБНОР-а у коме је наведена и заједничка активност са њима и наше Академије. Показао је и скицу уникатног ордена који би се, ако се договри реализују и он постане задуижбинар, уручио нашем колеги Мајкл Благоју Раденковићу. Тиме је на индиректан начин одбијен захтев неких чланова да они буду задужбинари.

Седница Академије је завршена у духу договора и нових предлога, са жељом и озбиљном намером да се све изложено, наведено и предложено, у што скоријој будућности и реализује.

Објављено у Седнице / Meeting