КРАГУЈЕВАЦ: СПОМЕНИК ОСЛОБОДИОЦИМА

Давна мудрост казује да за добар споменик треба троје, три величанства: величина умрлог, величина живога народа па величина уметности, а она се потврдила и на градском гробљу у Крагујевцу.

На Дан ослобођења Крагујевца, 21 октобра 2019.године, на градском гробљу откривен је споменик страдалим борцима Црвене армије, приликом ослобађања града од окупатора. Тиме се ово троје нашло сабрано на једном месту: страдали хероји Руси и Азербејџанци њих 26, представници наших институција које су спомен обележје подигле и представници Амбасаде Азербејџана у Београду.

Споменик херојима Црвене армије подигли су Амбасада Азербејџана, СУБНОР Крагујевца и наша Академија СКАНУ.

У делегацији откривања споменика и постављања венаца, поред представника Амбасаде Азербејџана, градских власти Крагујевца, госпође др Гордане Дамњановић, члана Градског већа, били су и чланови академије: проф др Раденко Круљ, др Драган Б. Дамјановић, проф. Жељко Видаков Зиројевић и проф др Милка Ђукић.

Затим је уследило присећање на жртве и хероје у ослободилачком рату!

И, свакако, била је ово прилика да се академику Зиројевићу, иницијатору ове акције, уручи медаља „Милунка Савић“ за племенитост и витештво!

 

А пре овог свечано комеморативног чина, у просторијама градског Одбора Савеза бораца Крагујевца, делегацији Академије најављено је и уприличено уручење неколико ратних експоната из Другог светског рата, међу којима и они из садржаја везаних за Ђенерала Дражу Михајловића, његових сарадника, али и Вожда Карађорђа и Књаза Николе.

 Сви ти историјско важни симболи, оснивањем задужбине наше Академије, биће под именом оних који је оснују, а према првим информацијама већ се јављају поједина лица као могући, потенцијални задужбинари, ових и те како вредних историијских знамења !

Објављено у Некатегоризовано