РАЗГОВОРИ О КЊИЗИ ИСТИНЕ О НАШОЈ ИСТОРИЈИ

Председник научног већа академик Проф. др Мирко Керкез и академици Проф. др Раденко Круљ и др Драган Дамјановић, посетили су 28 октобра ове 2019. године Крагујевац, којом приликом је домаћин био академик Жељко В. Зиројевић, са најближим сарадницима из Удружења бораца НОР-а Шумадије. Разлог је вишезначајан: наша Академија је у сарадњи са Савезом бораца и Амбасадом Азербејџана подигла спомен обележје Црвеноармејцима, који су положили животе у одбрани овог дела Србије од окупатора. Истовремено, сусрет је уприличен и због најављене могуће задужбине наше Академије, а на предлог Института наше Академије „Иво Андрић“.

Била је ово прилика да се разговара о капиталном издању тротоме књиге „Историјом против митова“ нашег почасног члана, академика Мајкл Благоја Раденковића. О томе је разговор, уз дружење, потрајао дуже и у њему су учествовали и представници Удружења писаца Крагујевца као и академик Владимир Александрович Бабошин, председник савеза Невске научно-стваралачке асоцијације.

-Задужбинарство је једна од високо племенитих људских категорија. Зато молим представнике надлежних институција са којима разговарамо, да предлоге могућих задужбинара размотре, али и истовремено да прихвате предлог нашег почасног члана, да се он побрине о овој веома значајној будућој историјско-академској задужбини, која би била његово власништво али под покровитељством наше Академије. Свакако, уз назив Академије било би уписано његово име и презиме, а део простора издвојен за његова дела и историјске експонате које је наша Академија већ почела да добија, захваљујући најпре нашој колегиници, генералном секретару нашег Института „Иво Андрић“-рекао је академик проф. др Мирко Керкез.

На представницима поменутих институција је да се о предлогу Научног већа наше Академије изјасне и донесу коначну одлуку, на општу корист.

У овом вишечасном разговору било је речи и о другим темама из разних научних области, али највише се казивало о српској историји у минула два века, која је садржана у већ поменутој тротомој књи9зи нашег академика.

Објављено у Некатегоризовано