ПОХВАЛЕ АКАДЕМИЈИ НА САЈМУ КЊИГА

На недавно одржаном 64. Сајму књига у Београду, одржаном од 20-27 октобра 2019 године, Српска Краљевска Академија научника и уменика - СКАНУ имала је сопствени штанд у Хали 4 београдског сајма, на коме су узели учешћа бројни наши чланови академици, писци, као и пријатељи Академије који се баве писаном речју, излажући своја најновија објављена дела.

Уз разноврсну и пребогату понуду нових, актуелних и старих наслова књига, може се рећи да је наш штанд Академијие СКАНУ засигурно био један од посећенијих од стране бројних чланова, пријатеља, писаца, новинара, гостију из земље и иностранства.

У ову посету нашем штанду посебно треба издвојити прсдставнике државне издавачке куће Египта, са амбасадором ове земље у Београду, челнике три издавачке куће из Бугарске, представнике Међународног јединственог клуба издавача из Луксембурга, Издавачке едициције из Минхена, Руског издавачког центра Московске области, затим Института „Моники“ из Москве, представнике Издавачке асоцијације писаца Северне Македоније, Издавачке асоцијације песника из Бања Луке, Минхена , Париза и Темишвара, као и бројних појединачних посета представника издавачких, дипломатских, конзуларних и новинских асоцијација.

Од наших чланова Акдемије своја дела су на штанду читалачкој публици понудили: Драган Дамјановић (са рекорним бројем преко 30 сопствених и пет наслова објављених романа са својим сином Стефаном, свештеником, са веома запаженом и траженом најновијом књигом-првим романом о настанку Свете Гора „Лађа бржа од времена“ и првим романом о мајци Светог Саве „Чуда српске светитељке-Анастасија“, затим Мајкл Благоје Раденковић , са тротомом књигом ,,Историјом против митова“ и претходном „Стрељање историје“, као и Мирко Керкез, Милка Ђукић, Михајло Вукас, пок. Радомир Раша Смиљанић, Бајрам Халити, Драган Батавељић, Драгољуб Драго Мирковић, Александар Рогановић, Благоја Рогач,Мирослав Болтрес...

Од пријатеља Академије били су са својим књигама заступљени бројни аутори савремене српске књижевне сцене: Михаило И. Даниловић, Љиљана Глигоријевић, Јеремија Лазаревић, Хаџи Аца Кожокић, Јован Н. Бундало, Славица Пејовић, Томислав Тома Недић, Јасна Софија Косановић, Бошко Калудранин, Драган Савић, Ненад Костић, Нада Вукићевић Дринска, Дејан Николић Крсман, Братислав Петровић Браца, Симо Б. Голубовић, Александар Бренђан, Драгослав Ђорђевић, Милица Николић, Радосав М. Додеровић, Роберт Детки, Светозар Грујић, Неда Ђорђевић, Саша Кузмановић Белов, Радмила Рашић...

Одржане су и веома запажене и посећене промоције нових књига на штанду аутора: Мајкл Благоја Раденковића, Милке Ђукић, Јасмине Ан. Јовановић, Томислава Томе Недића...

О књигама наших академика су између осталих говорили: Мирко Керкез, Раденко Круљ, Михаило Вукас, Жељко Видаков Зиројевић и други.

Веома запажена промоција била је и на штанду Министарства за дијаспору нашега члана Михајла Вукаса са његовим комплетним, до сада, објављеним насловима, укључујући и Одабрана дела у пет књига.

Представљени су и свих пет до сада објављених зборника Уметничког клуба ,,Расковник“ из Смедерева, Часописа за књижевност, културу и науку ,,Мајдан“ из Костолца, као и свих шест бројева Часописа за друштвено-политичка питања и културу „Идентитет“ из Смедерева.

Одржани су и сусрети представника Академије са учесницима и гостима сајма, међу првима академик Дамјановић имао је дужи разговор са амбасадором Египта, државе која је била специјални гост на Сајму, као и представницима амбасада Азербејџана, Грчке и Словачке.

Домаћин штанда и модератор свих одржаних промоција био је секретар секретаријара и ПР службе, књижевник Мирослав Болтрес, који је успешно одговорио постављеном задатку.

Објављено у Некатегоризовано