ВИСОКА ИСТОРИЈСКА ПРИЗНАЊА

Успешност рада наше Академије не огледа се у броју оджраних седница ни броју чланова, већ достигнућима које су они постигли на пољима науке, културе и свеобухватног стваралаштва- речено је на седници Српске Краљевске академије научника и уметника – СКАНУ, одржане 11.10.2019 . године у сали Удружења новинара Србије. Седници је присуствовао и Њ.Е. амбасадор Азербејџана академик проф др Елдар Хасанов, са сарадницима.

У уводном излагању председник Научног савета академик проф. др Мирко Керкез, побројао је низ активности Академије између две седнице: почев од подизања споменика Исидори Секулић у Шапцу, одржавању манифестације „Видовданска лоза“, уручењу два висока признања Архиепископа кипарског Хризостомоса за прву књигу о настанку Свете Горе „Лађа бржа од времена“, академика Дамјановића.

Затим је побројао неколико капиталних издања Академије међу којима и тротома књига „Истином против митова“ аутора Мајкл Благоја Раденковића, и низ других активности. Тим поводом је Мирослав Болтрес, представник Секретаријата, навео да је промоција књиге „Историјом против митова“ после Крагујевца, затим у београдском Културном центру Чукарица и другим градовима, одржана у Тивту, Подгорици, Скупштинској сали на Цетињу и другим местима Црне Горе.

Када је реч о овој тротомој књизи, проф. Жељко Видаков Зиројевић, академик, појаснио је да је Субнор прихватио предлог да књигу ,,Истином против митова“ награди посебним признањем, издавача, њеног аутора Благоја Мајкл Раденковића највећим одличјем везаним за историјска остварења, и појаснио:

На седници Савеза Удружења бораца народоно ослободичаког рата Србије, биће још речи о овој одлуци. Схватили смо да поменута књига обилује историјским доказима који, не само што појашњавају стварност наше прошлости, већ доказују истинитост наше историје. Ово је прилика да саопштим да ће онај ко буде задужбинар, и та задужбина понесе његово име, добити и бројна знамења Бригадног ђенерала Драже Михаоловића, која ћемо на располагање, како сада ствари стоји, дати Академији. Та знамења припашће том задужбинару у завештање. Ту је и прстен цара Фрања Јосифа којим је одликовао своје најхрабрије официре 1914.године и од непроцењиве је историјске вредности, као и сва ђенерал Дражина одличја, којима располажемо!

Пријем двоје нових колега, по одлуци Научног већа, образложили су њихови ментори. Академик проф др Бранислав Јакић, у својтсву ментора, представио је научна достигнућа Проф. др Марка Андрејића. Потом је академик Проф. др Драгослава Ђерић, представила проф. др Наташу Пржуљ.

Обоје нових кандидата примљени за Дописне чланове СКАНУ.

Истом одлуком у звање редовног члана Академије промовисан је проф. Жељко Видаков Зиројевић.

Затим је једногласно прихваћен предлог да Академија убудуће додељује и своје ново признање за књижевна остварења „Смиљанићево перо“, у знак захвалности за сва остварена дела преминулог академика Радомира Раше Смиљанића.

Овом приликом је било речи и о Међународном сајму књига у Београду, на којем наша академија има свој штанд. И активностима око откривања споменика Црвеноармејцима, међу којима је и знатан број Азербејџанских бораца, у чијем подизању је поред амбасаде Аерзбејџана и Савеза бораца, учешће узела и наша академија.

Објављено у Седнице / Meeting