ВРЕМЕ НЕ ЗАБОРАВЉА ВЕЛИКЕ ЉУДЕ

Велики писац, патриота, човек идеја, сјајни колега и пријатељ, супруг и отац, Радомир Раша Смиљанић, преселио се у вечност. То су и тврдње оних који су се на комеморацији у Удружењу књижевника Србије опростили од њега у уторак 23. јула 2019 године, а то потврђују и његов живот и дела која је створио.

Академик Смиљанић, редовни члан СКАНУ, тумачио је у написаним делима епохе, казивао о српском народу кроз голготе и победе, остављајући читаоцима непрекидно сећање на свој изузетно узбудљив и мисаоно више него смео стваралачки рад.

У име Српске Краљевске академије научника и уметника, комеморацији, као и дан касније на сахрани, присуствовала је делегација наших академика: Даринка Вучинић, Драган Дамјановић и Михаило Вукас, који је чувши за смрт нашег колеге, дошао из далеке Шведске да му се јавно захвали за сва добра дела која је Смиљанић чинио.

У име наше академије од Смиљанића се опростила и академик Проф. др Даринка Вучинић напомињући да векови који долазе памте углавном оне који су за собом оставили велика дела, а један од тих је и академик Смиљанић.

Академик Радомир Раша Смиљанић има супругу Љиљану и ћерку Даницу.

Добитник је великог броја књижевних награда и био је дугогодишњи председник Академије „Иво Андрић“.

Сахрањен је на гробу Лешће, недалеко од Вишњичке Бање, у Београду.

Објављено у Некатегоризовано