КЊИГА О ВЕКОВИМА – ЗА ВЕКОВЕ

У сали СУБНОР-а Шумадије у Крагујевцу, тачније Социјалистичке партије Србије, 24 јуна 2019. године одржана је промоција тротоме књиге „Историјом против митова“ аутора Мајкл Благоја Раденковића, почасног члана наше Академије. О књизи су говорили доктори историјских, правних и друштвених наука. Пре почетка промоције, председник ове организације и члан академије, проф. Жељко Видаков Зиројевић, академик проф др Раденко Круљ и делегација Амбасаде Републике Азербејџана, посетили су место на градском гробљу где су сахрањени војници Црвене армије страдали приликом ослобађања овог дела Србије од фашизма, и положили венце. Међу погинулима је и знатан број Азербејџанаца, па ће СУБНОР, уз свесрдну помоћ наше Академије и амбасаде, до краја октобра ове године, подићи споменик страдалим борцима.

Иначе, на промоцији књиге „Истином против историје“ можда по први пут у последњих неколико деценија, са нескривеним јединством и међусобним уважавањем учесника у дискусији, казивало се о српској историји у последња два века. Незаобилазно и о Другом светском рату и српским међусобно супрастављеним странама, оној која је била за Комунистичку партију и оној која је била за Краља и отаџбину. Поздрављајући госте, председник и дописни члан академије, проф. Зиројевић, нагласио је да је ова презентација књиге доказ потребе времена да се деци у школама треба посветити више пажње историји нашег народа и државе кроз векове, а што јесте и садржај и циљ и писца и издавача. У име Српске Краљевске академије научника и уметника, као издавача, академик др Драган Дамјановић, истакао је да је књига господина Мајкл Благоја Раденковића, изашла из штампе у времену када се о потреби српске слоге заиста све више казује и која нам је и те како важна и потребна. Посебно после бројних ратова, многих изгона нашег народа са својих вековних огњишта и разних притисака који се на нас и нашу земљу и даље врше. Дамјановић је уверења да књига заслужује велика признања, као и аутор, и да ће после награда академије „Иво Андрић,, за научна открића и Животно дело, академик Раденковић наћи своје посебно место у уџбеницима, али и животима садашњих и будућих наших нараштаја.

По речима академика Проф. др Раденка Круља, дугогодишњег Ректора Универзитета и декана филозофског факултета, књига Мајкл Благоја Раденковића је капитално историјско дело.

- Ево, ово је најбољи пример како један искрени родољуб, који деценијама живи ван граница своје земље, брине и о својој земљи, о нама, о будућности наше деце. Он је четрдесет година сакупљао историјску грађу по свету, да би генерације младих које долазе, могле да науче и схвате шта се то заиста кроз векове дешавало нашем народу и нашој отаџбини.

Уверавајући присутне да је господин Раденковић историчар и писац о којем ће се казивати кроз векове, као што је о вековима и писао, академик Круљ је са нескривеним уверењем рекао да је Мајкл Благоје Раднековић заслужио да га генерације Срба сада, али и оне које тек долазе, изучавају, да из његових књига сагледавају истину наше историје, уче за бољу будућност и да је уверен, да ће једнога дана господину Раденковићу у нашој земљи бити подизана спомен обележја. Као великом научном раднику и задужбинару! Академик Круљ је нагласио и да од господина Раденковића очекује да своју тротому књигу оконча последњим догађајима у нашој јужној покрајини Косову и Метохији.

Академим Проф. др Драган Батавељић, са Правног факултета, није скривао задовољство објављивањем овако капитално историјско, али како је рекао, и научног дела. Из ове књиге, рекао је академик Батавељић, могу се разумети сви наши ратови, оних највећих десет које смо као народ водили у последња два века. Из ове књиге ми правници можемо схватити како су нас стране силе, закулисним играма и измишљеним законима зарад својих потреба, доводиле до уништења. Из ове књиге свако ко се бави научним истраживањем, па и етнолози и географи, а да већ не казујем о историчирами и осталима, имају много тога новог да сазнају, упознају се са тим, схвате и користе.

Гост овог скупа, др Вофлан Робарх, историчар, филозоф, директот Великог института из Беча, иначе човек са три доктората, чија је мајка пореклом српкиња, имао је једну изузетно важну поруку аутору књиге, господину Раденковићу, али и Србима у Србији и дијаспори:

- Уваженом истраживачу, писцу и научном раднику господину Раденковићу, не само да честитам, већ га молим да, с обзиром на оволико уложени труд, напише и књигу о Косову и Метохију и све то буде његов научни рад, који је до сада, у новијој историји, мало коме полазио за руком. Вас људе од знања и власти у Србији молим да се књига сажме и да временом постане део уџбеника за све школе и факултете. То значи да ће, временом, из ове књиге српску историју моћи да уче и сви страни ђаци и студенти, који ће истину о Србији најбоље сазнавати из овог капиталног научног дела, које треба превести на све водеће језика света.

Казујући о овој књизи као изузетно важној и вредној, др Милутин Матић, је рекао да је господин Раденковић написао „студију Срба у последња два века, наше ратове, прогоне и погреоме“.

- У овој занимљивој и по много чему јединственој студији о историји Србије и

српског народа, аутор књиге нас упознаје , заиста, са много и много нових и до сада нама непознатих детаља. И ратних и политичких. Из књиге сазнајемо да је српски национални корпус у минулих 200 и више година, што у ратовима а што на друге начине, изгубио више од 10 милиона људи. А толико нас има свеукупно данас- у земљи и расејању. Отуда аутор закључује – да у пчоследња два века није било оволико погибија, страдања и расрбљивања, данас би нас најмање три пута било више по бројности, као на пример Пољака и Шпанаца, који слове за релативно велике државе на европском континенту. Зато ову књигу можемо назвати „учитељицом живот“ .

Такође, веома интересантно, било је обраћање Милосава Недића, писца књиге „Колубара српска Марна“ , ближег потомка Милана Недића. По његовим речима књига Мајкл Благоја Раденковића је, неоспорно, поучно штиво и веома корисна за изучавање српске историје, кроз деценије задња два века. Недић није скривао задовољство објављеивањем књиге „Истином против историје“ напомињући да од аутора, какав је господин раденковић, очекује и књигу о Косову и Метохији с обзиром „да људи од преа, знања и добри истраживачи“ могу и требају да дају пун допринос својој отаџбини, сво народу и будућим нараштајима, из области, посебно оних када је реч о српској историји.

О књизи је говорило још неколико доктора наука.

Posted in Седнице / Meeting.