НОВИ ИНСТИТУТИ И ОДБОРИ

Предвидованска седница Српске Краљевске Академије научника и уметника -СКАНУ, одржана 14.јуна 2019. године у сали Прес центра УНС-а у Београду, имала је на Дневном реду више задатака постављених пред чланове Академије. Уз чланове СКАНУ, седници су присуствовали и гости, међу којима представници Амбасаде Републике Азербејџана, затим проф. др Душан Шћепановић, дугогодишњи директор Дечје болнице у Тиршовој, директорка Нефрологије КЦ Србије, професорка Стојмировић, са сарадницима, дугогодишњи главни и одговорни уредник „Вечерњих новости“ Раде Брајовић, позната позоришна глумица Дивна Стоиљковић Илић, из Зрењанина и други.

Како је одлучено, овогодишња традиционална манифестација „Видовданска лоза“ одржаће се у сали народног позоришта у Шапцу, уз претхону Литургију за све страдале српске ратнике. На манифестацији ће бити додељене традиционалне Видовданске награде појединцима и колективима, али и нагаде за Животно дело.

Високим признањима Академија ће одликовати и представнике културних и политичких институција из земље и иностранства!

Затим је Академија примила двојицу нових дописних чланова: Проф. др Небојшу Пантелића (Ментор академик Жељко Зиројевић) и др Милету Томића (Ментор академик проф. др Драган Батавељић). Стручни сарадници Академије постали су др Душан Терзић( Ментор дописни члан др Миодраг Тричковић), Гордон Јанићијевић и Владимир Филодор.

На претходној седници Академије је за допсиног члана изабрала др Весну Дабетић Трогрлић, чији ментор је био академик Проф. др Раденко Круљ.

С обзиром да је Академија иницијатор подношења тужбе против НАТО-а, тачније за тражење накнаде штете од последица бомбардовања, одређена је делегација да присуствује Међунаордном скупу у Нишу, намењеном овој теми, као и Дводневном Сипмозијуму „Имадедин Насими“ у организацији Амбасаде Азербејџана и Универзитета у Београду, којом приликом ће Академија уручути висока признања Азербејџанским ствараоцима и културним посленицима. Одрђена је и делегација која ће 24.јуна 2019. присуствовати промоције књиге „Истином против митова“ почасног члана Мајкл Благоја Раденковића, која ће се оджати у сали Скупштине града Субнор Крагујевца.

На седници је, после раније основаног Института „Иво Андрић“ формиран и Одбор за питања националних мањина, за чијег председника је именован академик Проф. др Бајрам Халити а за потпредседника академик Проф. др Драган Батавељић. На захтев који је добила Академија, на седници је дата и пуна подршка оснивању Европског Института за питања Рома, чији председник је др Јован Дамјановић.

Једногласно је усвојен предлог и о потреби оснивања још два Института и три Одбора Академије СКАНУ.

Posted in Седнице / Meeting.