АНАСТАСИЈИНИ ДАНИ – МАНИФЕСТАЦИЈА ЗА ПРИМЕР!

Прва међународна песничка манифестација „Анастасијини дани“, у организацији и под покровитељством Српске краљевске академије научника и уметника СКАНУ,окупила је у суботу , 16. марта 2019.године више од седамдесет песника из свих крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Бугарске, Хрватске, као и наших исељеника из Западне Европе. Свечаност, готово целодневна, уз доделу благодарница, повеља, захвалница и медаља, песницима а и другима који су били заслужни за овај догађај, одржана је, с благословом владике Стефана, у свечаној сали Парохијског дома Храма Светог Саве на Врачару. На овом скупу, пред много гостију, представљен је и раздељен Зборник свих 115. песама које су одабране на тематском конкурсу у част Свете Анастасије. Поред првонаграђених, признања су добили сви песници за учешће на конкурсу, док је писац првог романа о мајци Светог Саве, академик Дамјановић, део средстава од продатих примерака књиге издвојио за медаље са ликом Свете Анастасије, које су, такође, добили сви учесници песничког сусрета. Манифестацију је водио Мирослав Болтрес, а награде у име СКАНУ уручивали академици Мирко Керкез, Миљко Ристић, Нада Трифковић и Раденко Круљ.

Ова манифестација биће традиционална убудуће. Почела је освештањем свих награда и медаља у Крипти новог Храма Светог Саве. На спомен обележје овом српском свецу, оснивачу и утемељивачи наше православне цркве Светом Сави, делегација СКАНУ коју су чинили академици: проф др Мирко Керкез, проф. др Миљко Ристић, Милун Тасић, др Драган Дамјановић, положили су цвеже. Потом је у Парохијском дому хор „Медицинске школе Београд“ којим је дириговала Стручни сарадник Академије, професорка Јелена Станисављевић, отпевао химне Републике Србије и Републике Азербејџан, чија је амбасада у Београду била један од активних учесника ове међународне манифестације. Азербејџан је земља која је недавно превела на свој језик дела наших писаца Иве Андрића и Милорада Павића, а у престоници Баку подигнут је споменик Николи Тесли. Уз то амбасада Азербејџана најавила је и превод најновијег издања књиге о Светој Анастасији. Ова земља управо је, преко Академије СКАНУ, доделила награде под именог свог најпознатијег књижевника, Имадедина Насимиа, из 16. века, нашим угледним писцима, песницима и афористичарима међу којима: Адаму Пуслојићу, Радомиру Андрићу, академику Проф. др Даринки Вучинић, Милици Јефтимијевић, Проф др Живку Кулићу и Горану Ђорђевићу. За узврат, амбасадор Азербејџана академик проф. др Елхам Хасанов, најавио је да ће и награде под именом Иве Андрић и Света Анастасија, додељивати њиховим књижевницима.

Уз песнике, на свечаности је одато признање једном броју врло заслужних сарадника и пријатеља СКАНУ за ангажовање око припреме „Анастасијини дани“ како у организационом, тако и маркетиншком смислу, посебно медијима и појединцима који су промовисали први роман о мајци Светог Саве. Ове награде додељене су: Оливери Папић „Moj kiosk,, Вери Шипрага „Delfi knjižare“, Радију Слово Љубве, Ирени Петровић „Кurir“, Медицинској школи Београд, Tелевизији „Коперникус“, Драгани Ракочевић и Саши Дукић „РТС“ и неколицини чланова академије.

У име Академије учесницима се обратио председник СКАНУ, академик Драган Дамјановић, а онда је све поздравио и амбасадор Елхам Хасанов.

У паузи дуготрајне манифестације, на јкојој су присутни песници казивали своје стихове из зборника, приређен је и коктел за све учеснике.

Објављено у Седнице / Meeting