ПРВА СЕДНИЦА У 2015. ГОДИНИ (30. јануар 2015.)

Прва седница у 2015 одржана је 30. јануара. На почетку је укратко размотрена активност Акдемије с краја прошле и почетком ове године. Одржана су два сусрета са представницима Српско руског хуманитарнога центра, из Ниша. Разговарано је о сарадњи са представницима руског дома у Београду. На основу начелних договора биће омогућена презентација књига и других културних и научних садржаја у њиховим просторијама, али и обрнуто.

Највећи део ове свечане седнице био је посвећен пријему нових академика. Пошто су их представили ментори, академици: Вељко Ђукић, Радмила Грозданић и Бранислав Ђорђевић, присутнима су се обратили а потом и постали нови чланови - академици: Предраг Ђорђевић, Драган Турањанин и Дејан Чорогар. Почасни чланови СКАНУ - такође академици, постали су Епископ шумадијски Јован, Милета Радојевић и Милка Ђукић. Овом приликом Владики шумадијском Господину Јовану уручена је и Златна повеља академије.

Академија је повукла још један потез, омогућујући једном броју амбициозних и успешних стваралаца, да постану наши сарадници, од којих се очекују још већи резултати, чиме ће задобити и већа звања Академије, а то су: Стефан Веља, Ненад Окановић и Драган Гачић. Повеље новим академицима и сарадницима уручили су академици: Мирко Керкез, Мирјана Марковић Радовић и Светомир Стожинић.

На овој седници академије отворена је тема: могућност електронског штампања једног часописа, чији би смо ми били оснивач, и који би имао превасходни циљ да широј научној јавности презентује најзанимљивије радове и достигнућа наших академика. С друге стране, уз ову идеју потекла је још једна, па је предложено да се испита могућност издавања једне штампане публикације. У њој би место могли да нађу сви чланови Академије, сви наши сарадници. Ова публикација тако би постала место за промоцију најбољих и најзанимљивијих стручних и научних радова за које верујемо да би шира јавност показала интересовање. Детаљи о оба ова подухвата нису до сада разматрани, и очекује се да нешто више буде познато на следећој седници СКАНУ.

У овој намери, Академија се спрема да упути један интернет позив преко свог сајта свим ствараоцима, свакако и онима који нису наши чланови . Њима би смо омогућили да се преко овог информативног нашег средства, а и кроз друге активности академије, афирмишу, тако да оно што је заиста вредно доспе у фокус јавности.

Објављено у Седнице / Meeting