НАУКА ЗА ВЕКОВЕ (28. новембар 2014.)

На седници Академије одржане 28. новембра у свечаној сали Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, примљени су нови чланови и додељене Злане медаље, повеље и захвалнице заслужним институцијама и појединцима.

Извештај о раду академије у минулим месецима године, поднео је потпредседник, академик проф. др Вељко Ђукић.

Предстаљајући нове чланове-академике, председавајући је констатовао да је реч о веома угледним научним радницима, доказаним у својим областима, за које је Комисија за пријем имала веома позитивно мишљење.

Академик проф. др Живан Максимовић, у својству ментора, представио је кандидата проф. др Славицу Ђукић Дејановић, академик Зоран Костић, Ивана Бедњичког, инжењера рударства и геотехнологије из Словеније, за одељење иновација, ментор проф. др Бранислав Ђорђевић, др Слободана Ђекића, а академик проф. др Стојан Секулић, проф. др Зорана Ковачевића.

Да би атмосфера била још пријатнија, госпођа Смиља Путица отпевала је изворну народну песму, а стални гост уз фрулу одсвирао неколико изворних мелодија.Почасни члан академије постао је Живорад Николић.

Председник научног већа академије, академик проф. др Мирко Керкез, честитао је пријем у Академију новим члановима и уручио им Дипломе.

Подсећајући да је недавно у Нишу, у згради Српско – руског хуманитарног центра, за огроман допринос пружен у спасавању народа и имовине у протеклим поплавама, челним људима Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације академија уручича Златне медаље и повеље, Веће је одлучило да Златну повељу додели овом центру. Такође, и Сектору за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије, чије је брзо и ефикасно реаговање видљиво , не само у катастрофалним поплавама, него и у свим другим тешким ситуацијама када је од земљотреса, клизишта, ватре и других невоља и пошасти требало штитити људске животе и имовину.

Ова висока признања урчио је академик Проф. др Миливоје Јовановић, а у име два поменута центра, признања су примили господин Виктор Викторович Сафјанов и господин Ђорђе Бабић.

Свечану атмосферу својим стиховима употпунио је академик Љубиша Ђидић.

Пракса академије да признањима подстакне појединце и институције на даљу успешност, потврђена је доделом Повеља и Захвалница: Ружици Милић, представници Дирекције за Косово и Метохију, колективу „Графос Интернационал“, „Грбовић“, „101 фарм“ и Живку Иванову. Признања су уручили академици: проф. др Мирјана Радовић Марковић и проф др Светомир Стожинић.

На седници је констатовано да Академија чини све на пољу јачања научних достигнућа, њихове примене, не само за садашње, већ и долазеће генерације.

Објављено у Седнице / Meeting