ДОГОВОРИ ПРЕД АКЦИЈЕ

Приближавају се јубилеји, које наша академија већ традиционално обележава. Зато је седница СКАНУ, одржана 27.априла ове 2018 године, протекла у предлозима и договорима, са тачно одређеним задацима појединцима и групама, које треба остварити. Устаљеном молитвом „Оче наш“ а затим минутом ћутања одатом поштом сестри нашег академика Бакића, чијем испраћају је у име академије присуствовао академик проф. др Сокол Соколовић, седница је отпочела са радом.

Председник Научног савета, академик Проф. др Мирко Керкез, најпре је образложио разлоге за подизање споменика руској хероини Дарји Александровој Коробкини, која је током чувене Гучевске битке у Првом светском рату, превијајући српске рањенике, и сама положила свој живот за одбрану наше отаџбине. Затим је почасни академик Драго Мирковић, детаљно образложио изглед, место и потребе подизања овог здања.

С обзиром да ће традиционална манифестација „Видовданска лоза“ ове године бити одржана у Подрињу, уз низ других свечаности, Владимир Митрић је појаснио детаље места одржавања свих догађаја, које академија припрема за Видовдан у већ поменутом крају.

А њих ће, у поменутом дану, бити неколико и на различитим местима Подриња.

На седници је, затим, у име жирија везаног за Конкурс поезије о Светој Анастасији, мајци Светог Саве, говорио Мирослав Болтрес Мишел.

Прочитано је и писмо академика Радомира Смиљанића, са конкретним предлозима, који су једногласно усвојени.

Учешће у дискусији узели су и академици Раденко Круљ, Миљко Ристић, Александар Петровић, Димитрије Јевгенијевич Панфилов, Андон Костадиновић, Стојан Секулић, као и један број сарадника.

Оно што је доминирало седницом је, свакако, исказано јединство и једногласно усвојене одлуке.

Објављено у Седнице / Meeting