ИДЕЈЕ ВОДИЉЕ УСПЕХА

Прва пролећна седница наше академије, одржана 27 марта 2018. године, започела је молитвом „Оче наш“ и учесницима хора Медицинске школе Београд са диригентицом проф. Јеленом Станисављевић. Затим је прочитано писмо једног од оснивача, академика Проф. др Светомира Стожинића, да би у уводном излагању академик Дамјановић рекао да је наша највећа награда за сав наш рад, за наша дела то што смо поново на окупу. Јер смисао нашег живота је да што дуже трајемо, да добра дела чинимо, да се вредним резултатима представимо, и потврдимо да смо достојни чланови наших породица, колектива, наше Србије и свакако наше Академије.

Дневни је ред је једногласно усвојен: Писмо представника оснивача академије, Предлог идеја о даљим активностима Академије, Сарадња са Бугарском академијом и другим страним академија, Разно...

Уз веома конструктивну дискусију већине присутних, а сала је била пуна, уследило је, најпре, подсећање на део активности које је академија имала и започела пре годину и по дана, или раније. Поред манифестације „Видовданска лоза“ на којој смо годишње награде доделили угледним званичницима, научним институцијама, школама и колективима, први смо у земљи затражили заштиту „Ћирилице“. Руководству Србије, на челу са тада премијером Александром Вучићем, понудили смо максималну сарадњу свих чланова академије, у помоћи приликом елементарних непогода-поплава. А затим представницима Министарства за ванредне ситуације Руске федерације, у хуманитарном центру у Нишу, уручили посебне медаље за њихову помоћ. Нешто касније и представницима сектора за Ванредне ситуације МУП-а Србије. Амбасадама земаља које нису признале самозвану републику Косово у Унеску, уручили смо посебна признања. У Лозиници је наша академија подигла споменик Јовану Цвијићу, угледном научном раднику и једном од првих председника Српске Краљевске академије. На пријему код Његове светости патријарха српског господина Иринеја, изнели смо предлоге о потреби заштите националног интереса: ћириличног писма, затим одржавања предавања наших еминентних стручњака, до чињенице да смо једина Академија у свету која има одељење Духовности и чије седнице почињу са „Оче наш“, а Заклетва се даје на најсветијој Хришћанској књизи Библији. Иницијатива аутора романа „Чуда српске светитељке-Анастасија“, коју је прихватила академија да буде обновитељ првог Немањића храма у Топлици, 87 пута је објављена у медијима. Саопштено је и да су још двојица академика, Ђидић и Јовановић, објавили књиге чији је издавач наша Академија. Предлог да се на Авали гради „Варош великана“ а поред њега и „Башта добротвора“ као и још пет сличних, остао је на позицији допуне. Наша такође важно значајна идеја да се покрене тужба против НАТО пакта, све више добија присталица како у домаћој, тако и светској јавности.

Друга тачка дневног реда садржала је неколико предлога: да се „Видовданаска лоза“ ове године организује у једном од градова Подриња и Влади Србије упути допис са предлозима именима-чланова наше академије, који би чинили део Одбора за испитивање последица Нато бомбардовања Србије. Прихваћен је и предлог објављивања првог поетског конкурса под називом „Мајци свих православних Срба-Светој Анастасији“ и одређени чланови Жирија. Академик Радомир Раша Смиљанић, иницирао је да се надлежним институцијама Србије упути предлог о подизању споменика Краљу Александру Ослободиоцу, на делу данашњег „Пионирског парка“. Овај преддлог академика Смиљанића, као и низ других, једногласно је прихваћен, као и предлог за доделу високог признања једном страном државнику. Одлучено је да до краја године академија штампа и „Годишњак“ са радовима наших и осталих научних радника и стваралаца из свих области. Одређени су и академици који ће потписати Споразуме о сарадњи са неколико страних академија.

Објављено у Седнице / Meeting