МАРТОВСКА СЕДНИЦА (28. март 2014.)

Прва пролећна седница Академије одржана је 28 марта и на њој је било речи о веома актуелним темама, примљени су нови чланови и подржана иницијатива о одржавању Симпозијума. По већ устаљеној пракси, након прочитане Молитве, гостима је пружена прилика да поздраве скуп, након чега је Председник научног Савета, академик Мирко Керкез, известио присутне о недавној посети Републици Српској групе академика, и првој одржаној седници Академије у тој републици. Академик Керкез је нагласио да је за ову седницу владало велико интересовање и да ће Академија учинити све да се ова пракса настави.

Затим је Потпредседник Академије, академик Мирјана Радовић- Марковић, информисала присутне о сарадњи ове и бугарске академије наука, напомињући да је та сарадња веома плодоносна и да ће се њени резултати видети ускоро.

Да би ову атмосферу учинили пријатном и духовном, каква она у суштини и јесте, песникиња Бранка Вујачић, казивала је своје стихове, после чега је академик Мирко Керкез, представио нове кандидате за пријем у академију. Он је напоменуо да је реч о веома угледним научно истраживачким радницима, и навео њихова имена: Професора др Јована Марића, Професора др Љубишу Стојмировића и Професора др Карла Едвина Линдгрена. Академик Керкез је такође истакао да је раније донета одлука да у Академију буде примљен Душан J. Галовић, и да ће он бити тај преко кога ће Академија ширити свој углед и на другим просторима, изван Србије, мислећи превасходно на Грчку. Договорено је да ове разговоре преузме председавајући, академик Дамјановић.

Академик Проф. др Васо Антуновић, у својству ментора, представио је Професора др Јована Марића, Академик Мирјана Радовић, Професора др Карла Едвина Линдгрена, а Академик Бранислав Ђорђевић, Професора др Љубишу Стојмировића.

Уз још један мали предах, златни глас наше народне музике, Неша Лутовац, је свечану атмосферу учинио још свечанијом.

Новопримљени академици су, затим, положили заклетву. И свако од њих је представио део свог научног рада.

Своју поезију казивала је и песникиња Дивна Лулић Јовчић.

Уручена су и признања Академије заслужним појединцима:

Примаријус др Божидар Бојић, добио је Златну Повељу Академије, а Добривоје Костић, из „Кнежевих конака“ у Врњачкој Бањи, велику Захвалницу.

На крају седнице је поновљен позив свима који желе да учествују на Симпозијуму најављеном под насловом Заштита народа од стресова, да пошаљу своје радове на сајт Академије, уз напомену да ће се овај скуп одржати крајем Маја, ове године.

Објављено у Седнице / Meeting