НЕДАЋЕ ПРИСУТНЕ РАД И ПОСЛОВАЊЕ УСПЕШНИ

Прва предпролећна седница Академије одржана је 23 фебруара 2017 године уз присуство знатног броја чланова и гостију. Након прихватања Дневног реда, Председник академик Срето Ного поднео је извештај о посети трочлане делегације наше Академије Патријарху српском господину Иринеју, од кога је добијен благослов да Академија сачини Национални програм за препород друштва и државе. У том контексту он је појаснио да свако одељење наше Академије треба да сачини свој „пилот предлог“ а да ђе у изради Националног програма учествовати сви наши умни људи из земље, дијаспоре и света, и да је један разговор тим поводом био и са уваженим редитељем, господином Емиром Кустурицом.

О овом програму говорио је и председник Научног савета академик Мирко Керкез, истичући његову важност и не скривајући потребу укључења у овај посао свих наших умних људи, без обзира где живе.

Израда Националног програма је вишезначајна и у том послу се не треба журити, већ га ваљано одрадити.

Затим је усвојен годишњи извештај пословања и рада Академије. Констатовано је да и поред низа пропуста у виду неизвршења основних обавеза из Статута, како сарадника тако и не малог броја редовних чланова Академије, није дошло до застоја у раду већ напротив. Академија је и ову годину завршила са позитивним билансом пословања и уз домаћински однос најодговорнијих, без икаквих материјалних и других обавеза према било којем потражиоцу!

Академик Ного је у контексту Дневног реда предложио формирање Правног тима са задатком да се уложи тужба против Нато бомбардовања Србије, и оних земаља чији су авиони и остала ратна техника бацили на Србију на тоне осиромашеног уранијума, па је број оболелих од карцинома и најтежих генетских поремећаја из дана у дан све већи. Уколико те земље нису у стању да плате одштету, не желе или томе слично, онда ћемо тражити да њихове специјализоване медицинске установе лече нашу децу и младе од оних тешких обољења за чије лечење у нашој земљи не постоје адекватни услови. Што се одштете тиче она ће бити тражена и за оне чланове породица чији су најближи страдали управо од тешких обољења узрокованих последицама бачених уранијумских бомби на нашу земљу.

Уз мали предах, писац Благоје Рогач казивао је стихове из своје песме за коју је појаснио да је награђена високим признањем Уницеф-а, а неколико учесника у дискусији казивали су о већ поменутим потребама рада на Програму али и новим предлозима о којима ће бити речи на првој наредној седници Академије.

Објављено у Седнице / Meeting