ФЕБРУАРСКА СЕДНИЦА (28. фебруар 2014.)

ФЕБРУАРСКА СЕДНИЦА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

Последњег дана у фебруару, тачније 1. Марта ове године, у просторијама Високе школе „Примус“ у Градишки, одржана је седница Српске Краљевске Академије научника и уметника, којом је председавао Академик Проф. др Мирко Керкез.

Била је ово Прва седница Академије у овој Републици.

Седница је почела са „Оче наш” а након тога је Академик Мирко Керкез, истакао да обновљена Српска Краљевска Академија научника и уметника намерава да се потпуно окрене и укључи на свим просторима где живи наш народ. И тиме допринесе мобилизацији напредних и креативних идеја, талената и, наравно, људи, који могу да понуде решење од велике користи за васцели српски род.

-О кризи овог света, а нарочито оној у којој се наш народ налази, не бих да говорим, иако дар и обавеза науке јесу да и ту превасходно помогне, да подучи, упути, да спречи, а не да последице рањавају и човека и наш род, уопште. Основни задаци наше Академије јесу улагање максимума знања за преображај српског рода, не онај који се стално у неке сврхе најављује, већ превасходно истинити, искрени и потребни, на обнови свих његових традиционалних вредности.Нема оправдања за науку ако може а не чини, нити за човека ако му је дато да чини а он даје у споредно и погрешно. Нема оправдања за нацију ако о својим потребама не брине. Она је, онда, као први човек свога дома који чланове има на броју, а не у срцу, души, у потреби да потврди да је први зато што треба себе да уложи и у најмањег, у последњег. Драги академици, наш задатак јесте да се из мноштва идеја овог бурног времена прихвате само оне које неће ићи на штету Срба, већ само на корист Срба. Ако Србину није добро, може ли његовом комшији Хрвату, или Муслиману, бити много добро? Не греје сунце само за један народ, нити вода истиче из земље само због једне нације. Не пада киша због једног стабла, или једне њиве, једног воћњака, или једног винограда. Није Бог дат само једној генерацији на земљи, већ свима који хоће добро од оног који створи и човека и овај свет за човека.

Зато, господо академици, превасходно ми, чланови Српске Краљевске Академије научника и уметника, имамо задатак и обавезу, као лекар и војник заклетву, као верник завет, да многе савремене појаве, многе процесе у свим областима живота, многе идеје у раду, учинимо делотворним. Време потврђује да много тога не иде на корист, не само нашем, већ и свеколиком роду и садашњих, и будућих покољења света. Отуда ми настојимо да приђемо савременим проблемима опрезно али стручно, мултидисциплинарно научно утврђено, и не у предвечерје већ у зору где се савремена сазнања не бауљају по помрчини. И не мислећи лоше, одбацујући рђаве навике, са плановима а не и неприпремљеним размишљањима и духовној основи без које нема ни стварне обнове ни ваљаног напретка.Дакле, ми започињући седницу у Градишки само настављамо наш уобичајени рад и, за почетак, ми треба данас овде да ојачамо своје редове, како би рекли студенти свој добар просек одличним, тако што ћемо примити двојицу сјајних људи у наше чланство: Професора доктора Воју Шкрбића и професора доктора Сокола Соколовића. О њиховом научном раду реч више имаће Академици Професор доктор Раденко Круљ и професор доктор Срето Ного.- рекао је Академик керкез и додао: Уважена господо,овом седницом данас, и овде, почињу да се стварају услови да се и на овом простору умножи чланство а онда, временом, формира и Одељење наше Академије. Свакако, наш Статут је регистровао 15 Одељења унутар саме Академије, од друштвених, медицинских, духовних и богословских, до наука аграра, пољопривреде, угоститељства и туризма. Статут нам налаже и могућност отварања једног Одељења, свакако при Академији, изван седишта Српске Краљевске Академије научника и уметника. Пре непуне две године започете су припреме око отварања Одељења у Москви, одакле имамо петорицу изузетних академика, затим у Грчкој и Софији. Све је то важно и вредно. И наша одлука да смо данас овде заиста ми је и важна и вредна. Хирург сам, и знам колико мојој руци значи ваљан скалпел. Као човек, Србин, осећам колико мом срцу и души мојој, и члановима наше Академије, у срцу лежи и овај крај, и ови људи, и цео простор нама драге и лепе Републике Српске – рекао је Академи Мирко Керкез.

Затим су Ментори, академици Раденко Круљ и Срето Ного, представили кандидате за пријем у Академију, Проф. др Воју Шкрбића и Проф. др Сокола Соколовића. Веома бираним и похвалним речима они су казивали о двојици предложонехи нових чланова, за пријем у редовне чланове Академије.

Новопримљени чланови академије су, након положене заклетве, имали своје кратко обраћање.

Новопримљени академик Проф. др Војо Шкрбић, поздрављајући присутне, најпре се захвалио на указаном поверењу да буде примљен у Академију СКАНУ, која наставља традиције најстарије Академије на Балкану, основане 1886. године, чији је први Председник био лекар и биолог др Јосиф Панчић.

-Посебно ми је драго да сам у Академију примљен овде у Градишки у Републици Српској, јер сам на овим просторима и рођен, на просторима који су кроз прошлу и новију историју пролазили кроз веома тешка искушења. Сва та искушења, посебно ова последња, оставила су за собом велике празне просторе без српског становништва, опустошена села, уништен аграр и нарушен биодиверзитет, и веома неповољна демографска кретања, разбијене и расељене породице и много тога лошег. Такође, као и у ширем региону, и на просторима Републике Српске десила се транзиција друштвеног власништва ка приватном, на основу које смо добили армије незапослених људи, који данас лутају широм света, тражећи било какав посао. Бар део тих наших младих умова треба вратити на српске простор, јер су они драв део свеукуног српског бића. Суочени са овим наведеним појавама, учинићу све што је у мојој моћи, како би се побољшао квалитет живота, а самим тим и створили услови за опстанак српског народа на својим вековним огњиштима и богатим природним ресурсима. А како академик ове уважене Академије, радићу на јачању специјалних паралелних веза између Републике Српске и матице Србије, кроз видове међусобног привредног и научног повезивања, првенствено повезујући што већи број научника, истраживача, иноватора, стваралаца без обзира на област природних и друштвених наука, или пак духовних и уметничких. Посебну научну пажњу усмерићу према породици, у смислу материјалног и духовног јачања исте, враћајући у породицу традиционалне вредности српског рода и посматрајући је као основни стуб нашег националног бића. Како свеукупна Српска Краљевска Академија научника и уметника и њени чланови, тако ћу се и ја увек борити за научну истину и стварне историјске догађаје, а поготово ћу се супроставити ревизионизму историје, који се покушава оживети на овим просторима- рекао је академик Шкрбић и додао-Могу да кажем, без обзира на Повељу о академског звању и на овај свечани дан који, ако не најважнији, онда је један од важнијих дана у мом животу, да ћу дати максимум знања и себе, да се све идеје и задаци у науци и бољем животу, остваре. Као Академик СКАНУ, обавезујем се да ћу у будућности радити на добробити народа уопште, а посебно Српског народа у Републици Српској и матици Србији, и српског народа у расејању – широм света.

Затим се Академик Војо Шкрбић захвалио свима који су дошли на овај свечани скуп, као и академику Проф. др Ранку Бакићу и запосленима на Високој школи „Примус“, који су својим изванредним гостопримством прихватили све учеснике ове свечане Седнице Српске Краљевске Академије научника и уметника.

Присутнима се, затим, обратио такође новопримљени члан Академије, Академик Проф. др Сокол Соколовић, не скривајући задовољство које је, бираним речима, у њему унео његов ментор академик Проф. др Срето Ного.

Академик Соколовић је нагласио да ће предано радити на унапређењу Академије, кроз сва дела и у свим сферама научног рада, дајући успешан допринос и кроз своје креације у интелектуалној и дизанејрској сфери, које овом приликом није износио, с обзиром да је нагласио да су оне сабране и и публиковане у издатој едицији.

-Веома је важан будући развој наше Академије, пред њом је велика будућност, јер до сада је окупила велики број научника и уметника и самим тим оставила снажан утицај у земљи и окружењу- закључио је своје обраћање, Академик Проф. др Сокол Соколовић.

Затим су новопримљени чланови Академије положили заклетву, стављањем десне руке на Библију и понављајући речи да се заклињу пред Богом Живим на част, образовно научно уздизање, на искреност, поштење, и братски однос са колегама из Академије, симпатизерима и свима који доприносе бољем успеху и напретку.

Академик Проф. др Ранко Бакић, присуствовао је овој седници и у својству домаћина.

Духовној ноти ове свечаности допринос је дала и певачка група „Перла“ из Културног центра Градишка, изводећи изворне песме, карактеристичне за ово поднебље.

Такође, свој допринос овом свечаном скупу дали су и књижевници, господин Миладин Белић и господин Живко Вујић, из Удружења књижевника Републике Српске, који су својим списатељским радом одушевили присутне.

На крају ове Свечане седнице Академије, уручени су прикладни поклони новопримљеним академицима, њиховим менторима, затим је уприличено фотографисање и разговор са успешнима, као и свечани ручак за госте и пријатеље.

Седница Српске Краљевске Академије научника и уметника, одјекнула је позитивно у широј јавности и, истовремено, дала наду да ће ширење исте на просторима Републике Српске, помоћи даљем научном, духовном и свеукупном напретку српског народа, не само на овим просторима.

Објављено у Седнице / Meeting