ЈАНУАРСКА СЕДНИЦA (24. јануар 2014.)

НОВИ АКАДЕМИЦИ ЗА ВЕЋЕ УСПЕХЕ

Прва редовна седница Скану, одржана 24. Јануара 2014 године, делом је сабрала све оно што је ова Академија урадила минуле године. Иако је много тога пред Академицима и члановима, што тек треба да се уради, пријатно је било чути идеје како се може постићи бољи резултат, на плану научних достигнућа, помоћи свом народу, грађанима и својој држави.

Да седница добије и свечани карактер, својим присуством учинили су и наши познати песници и глумци.

Седница је почела већ уобичајеним редом, а затим беседом о Светом Сави, предстојећем празнику, коју је за ову прилику казивао Академик Миливоје Јовановић. Веома бираним речима, Академик Јовановић, и сам аутор романа о овом Светитељу, изнео је и многе до сада мање знане вредности овог Православног српског Просветитеља, учитеља, Архиепископа, лекара, једном речју Богоугодника који је свом народу оставио толико вредног, да га генерација славе са посебним уважавањем, поштовањем и дивљењем.

Јелена Анђеловић, професор из Смедерева, казивала је песму о Светом Сави, и сама износећи оне примере Просветитеља, који су данас понос и Српском народу и свима који знају да цене вредности тако једног великог Просветитеља.

Академик Бранислав Талић је, како је најављено на претходној седници, представио сиже Етичког Кодекса Академије, верификованог и у Статуту.

Академик Талић је у Кодекс унео и неке нове ставке, па су присутни аплаузом прихватили Кодекс, уз поруку да ће се истог придржавти.

Представљена су и двојица нових чланова СКАНУ.

Академик Вељко Ђукић, у својству ментора, представио је новог Академика Академије, Проф. др Живана Максимовића, врсног васкуларног хирурга, чији је успешан рад знан, не само људима из медицинских области, већ и пацијентима и другима, како у нас, тако и ван граница земље.

Академимк Раденко Круљ, био је ментор новопримљеном члану, сада Академику, Проф. др Ранку Бакићу, чији опус рада у систему образовања Републике Српске, и изван ње, као и привреди, има импозантне резултате.

Између обраћања двојице нових чланова, академик Љубиша Ђидић, казивао је стихове три своје песме, намењене Светом Сави, Хиландару и Православљу.

Двојица нових чланова – Академика, господин Максимовић и господин Бакић, обратили су се присутнима концизном беседом и веома бираним речима, онако како и доликује звању академика.

Повеље о пријему у СКАНУ, двојици нових киолега уручио је Академик Мирко Керкез, Председник научног савета Академије.

Академик Керкез уручио је и Захвалницу нашем познатом драмском уметнику, господину Ивану Вучковићу. Ликове које је овај познати глумац играо, као и о његовом делу, презентовала је Јелена Анђеловић.

Своје стихове је, затим, казивала Др Јелена Адам, жена - хирург и песник, потврђујући свој нескривени врсни таленат и за поезију, као и за медицину која је њена ужа специјалност.

Под тачком разно било је речи о могућим појачаним критеријумима за пријем лица у Академију, о чему је појашњење дао Академик Мирко Керкез, напомињући да се они требају и уважити и пооштрити, али и учинити све да у она одељења Академије, која не потпадају под ,,лупу,, високих критеријума, укључе људи од знања и звања како у аграру, тако и оним областима, битним за Србију.

Предложено је одржавање Сипмозијума, презентовање тема од интереса за науку и нацију, као и могућност отварања нових одељења и увезивања са Акедимијама, посебно у Православним земљама у региону.

Објављено у Седнице / Meeting