ПОЧЕЛО ЈЕСЕЊЕ ЗАСЕДАЊЕ АКАДЕМИЈЕ

Прва јесења седница Српске Краљевске Академије научника и уметника размотрила је више актуелних питања и догађаја, и анализирала оно што је у протеклом периоду урађено. Председавајући Драган Дамјановић je у краћем обраћању известио да је Научни Савет прихватио предлог Академије да се Владимиру Путину председнику РФ додели орден „Витеза века“. Затим је образложио наше контакте са руском и бугарском академијом и информисао да су представници Академије, у присуству пријатеља из Националон парка Копаоник, положили цвеће на гроб Јосифа Панчића, и покренули иницијативу да се поправи део споменика њему оштећен у Нато бомбардовању 1999. године.

Председник Научног савета академик Проф. др Мирко Керкез критички се осврнуо на рад академије, указао на оно што је добро али и лоше рађено. Од академика је захтевао већу ажурност, присуство и рад у Академији. Најавио је кадровске и структурне промене о чему ће се расправљати на једној од наредних седница. Информисао је и о ставу Научног савета да нема потребе да се превремено врше никакви избори у Академији, јер постојеће руководство, по оцени Научног савета, сасвим добро ради, и оно, у ствари, Академију и вуче напред и држи континуитет у њеном раду. Информисао је и да ће досадашњи председавајући Академије, убудуће председавати Савезом Српских краљевских академија, а да ће Савет предложити председавајућег, председника и Генралног секретара СКАНУ.

На овој седници у Академију је примљен угледни хирург из Републике Српске, Проф. др Златко Максимовић, о чијем је научном раду и резултатима које постиже, информисао академик Проф. др Бранислав Талић.

Затим је новопримљени члан Академије др Максимовић, положио свечану заклетву.

Посебно пријатан тренутак на седници био је обраћање Хуље Балкан, из Истанбула. Она је у топлој беседи изразила много љубави према српском народу, објаснила да је то вероватно зато што је њен супруг родом из Санџака - Рашке области, па је и због тога своју ћерку довела у Београд да учи српски језик, како би идуће године уписала факултет на Београдском Универзитету.

Објављено у Седнице / Meeting