ПРВА СЕДНИЦА (15. јун 2012.)

ПРВА СЕДНИЦА СРПСКЕ КРАЉЕВСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУЧНИКА И УМЕТНИКА

Српска Краљевска Академија научника и уметника – СКАНУ, одржала је у петак 15. јуна 2012. године свечану седницу у сали Министарства вера и дијаспоре у Београду. На седници су потврђени предлози и закључци Иницијативног одбора и Оснивачке Скупштине Академије из фебруара месеца ове године. Тако је у пуној сагласности свих учесника усвојено да почасни Председник Академије буде академик Светомир Стожинић, председник академик Драган Дамјановић, председник Надзорног одбора академик Бранислав Талић, а његови заменици- академици Душан Глигоријевић и Слађан Антић.

Предлог за именовање ових личности изнео је, у име Оснивачке скупштине Академије, академик Стојан Секулић. Он је на свечаној седници појаснио да ће Академија уз 14 својих одељења, имати и Институт за науку, што је већ верификовао надлежни државни орган. Академик Секулић овом приликом напоменуо је и да ће СКАНУ објављивати научну литературу, књиге и друге публикације из области свога рада.

Свечана седница Академије почела је добродошлицом: у националној српској ношњи чланови КУД-а „Свети Сава“ из Миријева, предвођени својим уметничким директором господином Слободаном Мирковићем, дочекали су учеснике погачом, сољу и домаћом ракијом. После химне „Боже правде“ отпеван је и ,,Оче наш“, па је све присутне благословио и пожелео им успех, Зарије Зарић, протојереј ставрофор. Прота Заријe није крио усхићење речима: „Срећан сам што доживех да поново видим како се српска елита слаже и окупља и како се овде све чини у духу наше свете вере и светле традиције...“

Програм свечане седнице водила је Ана Сакић, наша позната глумица.

О плановима рада Академије говорио је академик Драган Дамјановић. Он је посебан акценат ставио на обавези Академије да окупља у матици и дијаспори вредне, талентоване, честите и патриотски опредељене младе. Као пример указао је на двоје овде присутних: Милоша Станковића и Јована Дамјановића. Милош је, иако 25-то годишњак, већ стекао огроман број домаћих и страних признања и награда за своје иновације, патенте и студије, о којима се нашироко казује у бројним земљама света, и који су радо прихваћени. А осамнаестогодишњи Јован заинтересовао је најширу јавност и стручњаке својим талентом високе интелигенције. Он је са непуне четири године познавао школско градиво осмог разреда, а данас књигу од 300 страна прочита за један сат, и упамти сваку реченицу и појам тако да их беспоречно цитира и одређује их на тачној страни и пасусу. Јован ове јесени одлази у САД јер је добио америчку стипендију, за студије упоредо на два факултета.

Несхватљиво је да се за ова два талентована момка нико у нашој земљи озбиљно не занима. Ваљда је то довољан разлог за постојање и борбу ове наше Академије, не само за ову двојицу, него и на хиљаде исто тако обдарених младића и девојака. Не смемо допустити да младост пропада и да одлази далеко, не дајући овој земљи оно што јој недостаје за препород. Зато смо ми одмах примили Милоша и Јована за стручне сараднике – кандидате за академике – истакао је академик Дамјановић.

Почасни председник СКАНУ, академик Светомир Стожинић, потом је, уз пригодну реч о сваком од њих, поделио звања Академије редовним и дописним члановима, кандидатима и сарадницима.

Звање редовног члана Академије додељено је: Стојану Секулићу, Васи Антуновићу, Раденку Круљу, Браниславу Талићу, Стевану Јовићу, Светомиру Стожинићу, Драгану Дамјановићу.

Дописни чланови Академије су: Слађан Антић и Душан Глигоријевић.

Почасни Академик: Драган Радаковић

Кандидати и сарадници Академије: Милан Аксић, Александар Јевтић, Милош Станковић, Јован Дамјановић, Ана Сакић, Томислав Милановић, Ивана Беновић, Стефан Дамјановић.

Повеља за хумани рад додељена је Драгану Пајићу.

Свечану седницу Академије употпунила је етно група „Срмица“ КУД- а „Свети Сава“ из Миријева, чије су чланице отпевале неколико старих српских песама.

Затим је у холу Министарства приређена закуска, која се претворила у добру прилику за

размену мишљења, ближе упознавање и сређивање утисака нескривено задовољних учесника, од којих су бројни дошли са супругама, родитељима и ближњима. Биле су ту и представнице Удружења „Српкиња са Косова и Метохије“.

Трпезу је претходно благословио прота Зарије, опет не скривајући радост што је све изнето на њој највећим делом било посно, „баш како и доликује Петровданском посту“. 

Објављено у Седнице / Meeting