ОКТОБАРСКА СЕДНИЦА (17. октобар 2013.)

СВЕЧАНОСТ ЗА УСПЕХ

Као што се успешност огледа у делима а не у испразним речима и пустим жељама, тако се и поверење гради на часним односима и људским делима, а не на лажним похвалама, лицемерству, зависти и сујети. Да тако треба да буде потврдило је и Веће Академика које је донело одлуку да све наредне седнице почињу са полагањем Заклетве.

Тако су на овој Свечаној седници Академије, одржаној 17. Октобра 2013. године, одмах после Молитве „Оче наш...“ ,Заклетву са десном руком на Библији, у присуству свршеног Теолога ,Мирољуба Несторовића, положили двоје нових потпредседника- Академици Проф. др Мирјана Радовић – Марковић и Проф. др Вељко Ђукић, као и нови члан Академије проф. др Срето Ного.

После полагања Заклетве, Академик Проф. др Мирко Керкез, у име Научног већа појаснио је да, и кроз предлог да се приме нови чланови, Академија показује добру вољу да отвара врата и домаћим, али и иностраним научним радницима. Зато је Веће Академика и прихватило предлог Академика, професорке Мирјане Радовић - Марковић, да нови члан Академије постане Професор доктор Крум Крумов, из Софије. Веће се сагласило са предлогом да редовни члан Академије од данас буде и Професор доктор Срето Ного.

Академик Керкез је даље рекао да је Професорка Радовић- Марковић предложила да још два угледника буду чланови СКАНУ. Реч је о Професору доктору Иланку Иланкову, из Софије и Професору доктору Карлу Едвину Линдгрену, из Сједињених Америчких Држава.

- Господо, ми с радошћу прихватамо све они који се науком баве и са љубављу отварамо врата Академије за све вас, који можете вредности да представите и понудите их, како науици, тако и роду свељудскоме. Зато бих искористио ову прилику да вам кажем да је Научно Веће препоручило да Академија добије и два потпредседника који би помогли да читав терет не падне само на леђа председника Дамјановића, него да Академија постане и у том свом организационом погледу, још ефикаснија. За ова два места, по нашем мишљењеу, погодни су : госпођа Мирјана Радовић- Марковић и господин Вељко Ђукић, обоје редовни чланови Академије.Честитам и верујем да ће у потпуности оправдати наша очекивања, свакако и потребе.- рекао је Академик Мирко Керкез.

О новопримљеном академику из Софије, проф. др Крум Крумов-у, говорила је Ментор, Академик Проф. др Мирјана Радовић-Марковић, наводећи све оне релевантне научне доказе, као довољан доказ за пријем Проф. др Кумова у Академију.

Академик Проф. др Раденко Круљ, секретар Одељења Друштвених наука Академије, веома бираним речима образложио је одлуку Научног већа да у своје редове прими Проф. др Срету Нога, за којег је Академик Круљ рекао да припада плејади успешних из своје области, да је од оних запаженијих наших интелектуалних стваралаца и научних радника, који своје знање преноси студентима и научним посленицима у Русији, другим земљама Европе, али и других континената.

На Седници је Академија доделила Повељу Пријатељству Књижевном Клубу „Момчило Настасијевић“ из Горњег Милановца, чија је Председница Вера Павић, песникиња, казивала стихове, напомињући да је овај Клуб с радошћу, на недваној Међународној манифестацији, Академији СКАНУ доделио Посебну Повељу за успешност у раду и сарадњи. Своје стихове казивало је још неколико чланова овог клуба, као и гошћа из Републике Српске Виолета Божовић, Председница удружења Писаца Приједора и Дијаспоре.

Са новом књигом „Све српске клетве“ на Седницу је стигао и Академик Проф. др Миливоје Јовановић, иначе угледни професор и стваралац из Ниша, који је својим новим делом најавио да Срби међусобно треба да се подржавју, воле и уважавају, а не да то буде обрнуто, и да је ова књига управо допринос биљим временима за српски народ и лепшим односима међу Србима.

Објављено у Седнице / Meeting