ПРИЗНАЊА ЗА ВЕЛИКЕ ЗАСЛУГЕ

На првој пролећној седници поднет је извештај о активностима од последње седнице, додељена награда једном од наших најбољих кардиолога, примљени су нови чланови и у Научни савет именовани Секретари одељења Академије. Седницу је отворила академик Проф. др Милка Ђукић, генерални заступник, и појаснила да ће у будуће Академијом руководити трочлано веће, а седницама председавати почасни председник.

У дугом извештају о протеклом раду, наведено је да је делегација Академија имала сусрете са делегацијом Курске области Руске Федерације, којима су уручена посебна признања и проректорка Пољопривредног Универзитета примљена за Академика, док је Дорош Светлани Анатовљевној, Заменици председника комитета Административне области, уручена Плакета. Наведено је да су представница УН из Рима, госпођа Ирина Георгис Фелеке, и академик Милка Ђукић, имале сусрет у Новом Саду са престолонаследником Британског Краљевства Принцом Чарлсом, и Принцезом Јелисаветом. Истога дана наша делегација имала је сусрет и са представницима Градске куће главног града Војводине. А дан раније академик Миливоје Р. Јовановић, на изложби наше сараднице др Весне Петровић, одржао је предавање о ћирилици.

У наставку седнице, представљени су кандидати за нове чланове Академије. академик Проф. др Раденко Круљ, у својству ментора, представио је Проф.др Зорана Поповића.

Академик Проф. др Бранислав Ђорђевић, представио је новог члана Благоја Рогача.

Академик Проф. др Љиљана Марковић, била је Ментор кандидату за академика Проф. др Џејмсу Бирксу, из Сједињених Америчких држава.

За вишег стручног сарадника примљен је Дејан Јоргановић.

Дипломе новим члановима Академије уручио је академик Проф. др Мирко Керкез, који је говорио и о даљим активностима институције, посебно оним које предстоје Видовданским сусретима.

На седници је по први пут уручено признање „Племенито срце“ нашем познатом интернисти-кардиологу Доц. др Владану Вукчевићу, који коренографијом, како је образложено, открива која то артерија оспорава проток крви до срца, и тим открићем спречава смрт многих пацијената у Клиничком центру Србије, где са тимом лекара и здравствених радника, даноноћно раде на помоћи пацијентима.

Ово високо признање др Вукчевићу, уручио је академик Проф. др Миљко Ристић, наводећи да је тим лекара са Доц. Вукчевићем, заслужан за све већи успех наших лекара у овом ни мало лаком, али веома хуманом и по људско здравље важном послу.

На седници су донети закључци о даљем раду чланова академије и њиховим обавезама које проистичу из заједничког договора, а у вези са предстојећим активностима важним за нова научна достигнућа.

Објављено у Седнице / Meeting