ОД СРЕТЕЊА ДО ВИДОВДАНА

На првој овогодишњој седници, одржаној уочи Сретења, Српска Краљевска Академија научника и уметника је у своје редове примила још пет доктора наука, из различитих области. На академији је разговарано и о припремама за овогодишњу Видовданску манифестацију.На седници су додељене и награде Академије, а новопримљени чланови и они који то раније нису учинили, положили су заклетву.

После извештаја о досадашњем раду, ментори су представили нове кандидате за пријем у Академију, а у име Научног савета проф. др Мирко Керкез, образложио је позитивну одлуку у вези са њиховим пријемом. Тако је Академија у своје редове добила нове чланове, који су на овој седници и примљени у редовне, дописне и почасне: Професор др Зоран Јеротијевић, Проф. др Немања Здравковић, Професор др Гордана Гасми, Проф. др Милорад Ралевић, Емеритус Професор др Исидор Јевтовић, др Чедомир Вукић, Професор др Драган Батавељић , Проф. др Саша Милић, др Миљан Ћеранић, док је Мр Јовица Стојковић, изабран у Вишег стручног сарадника - кандидата, а Милан Јовичић, за Сарадника Академије. За Секретара Одељења иновација изабран је Станиша Стојиљковић.

Затим је Зорана Бантић, са својим колегиницама, извела неколико изворних песама.

Академија је доделила и награде: Милораду Рогановићу, писцу трилогије и Косову и Метохији, за романе „Отети завичај, Векови са Косова, Клесање магле“ и збирку песама „Заветни снови“ , припао је пехар „Косовски божур“, Проф. др Милораду Миши Аџићу, медаља за ,,Људску хуманост и докторску помоћ“, с обзиром да је скоро седам година као лекар, специјалиста, одлазио у најјужнију српску енклаву Сиринићку Жупу и својим знањем помагао људима, а Академику Митру Лутовцу, медаља „Пупинов калем“ за научне иновације.

Затим су 24 члана Академије положили Свечану заклетву, а овим свечаним чином руководио је духовник Академије, Зарија Зарић.

На седници је изнето неколико идеја и предлога. Најважнији је да тимови лекара Академије нуде своју бесплатну помоћ у лечењу и прегледу људи у најзабитијим крајевима и енклавама, онако како су понудили и у времену када су поплаве захватиле Обреновац и друга места у Србији, и универзитетски професори предавања - едукације из својих специјалности.

На дан Сретења делегација Српске Краљевске Академије научника и уметника посетила је Тополу и положила венце и цвеће у Карађорђевом граду на споменик Вожду Карађорђу и гроб Краља Петра I у храму Светог Ђорђа, задужбини Карађорђевића на Опленцу. Том приликом чланови делегације Њ.К.В. Принц Ђорђе Карађорђевић, Милош Мирковић и Мирољуб Несторовић, обишли су и комплекс храмова и винарију и разговарали о сарадњи наше Академије са представницима ових и те како важних знаменитоси за народ и државу.

Погледајте прилог:
Фебруарска Свечана Академија СКАНУ 2016

Објављено у Седнице / Meeting