ИДЕЈЕ НА ДАР ВЕКОВИМА

Да без праве идеје нема ваљано одрађеног посла, потврдила је свечана седница Српске Краљевске Академије научника и уметника, одржана 25.12.2015. године у свечаној сали Дирекције за дијаспору и сарадњу са Србима у региону, у Београду.

Започета са устаљеним „Оче наш” седница је настављена годишњим извештајем пословања Академије који је поднела Проф. др Милка Ђукић, генерални заступник, а који је једногласно усвојен. Констатовано је да је СКАНУ у овој години, из сопствених средстава, успела да одржи четрнест седница, Манифестацију „Видовданска лоза” у Тополи, за успешан рад и сарадњу високим признањима одликује изузетно велики број заслужних грађана и појединаца, како у земљи тако и у иностранству, и представи се у медијима на најбољи начин.

Академик Проф. др Мирко Керкез, Председник Научног савета, образложио је одлуку Већа и Савета као потребу да Генерални заступник Академије Милка Ђукић остане на тој позицији, што је уједно и звање председника, уз напомену да ће се на наредној седници изабрати Генерални секретар и Директори института, а да доживотни почасних Председник Академије буде академик Драган Дамјановић. Предлог је једногласно прихваћен.

Академик Дамјановић је, затим, образложио лични предлог да је Српска Краљевска Академика научника и уметника, због своје све веће бројности, умних људи нашег времена који су њени чланови, и афирамције коју све више стиче у земљи и свету, дужна да остави свој траг, не само у областима где су се наши академици већ одавно доказали, него и у нечему по чему ће нас памтити наредна покољења, као што ми памтимо оне Србе који су својим делом задужили српску нацију и државу. Због свега тога предложио је да се надлежнима у републици и граду Београду понуди идејни пројекат изградње „Варош великана” и „Башта добротвора”.

- Све ово може се финансирати донацијама, а идеја ће већ наредне недеље бити заштићена у надлежном Заводу за заштиту интелектуалне својине.-рекао је он.

Предлог је прихваћен бурним аплаузом.

Затим је Академија у своје редове примила нове чланове. За Дописног члана изабрани су Проф. др Жељко Чабаркапа (ментор академик Бранислав Ђорђевић), Проф др. Драшко Гостиљац (ментор академик Предраг Ђорђевић) Проф. др Иво Ђиновић (ментор академик Станиша Стојиљковић), за почасног члана Зафир Хаџиманов (ментор академик Сокол Соколовић) док је угледни професор из Индије, господин Madhu Krishan (ментор академик Мирјана Радовић Марковић). изабран за Иностраног члана академије.

Повеље новопримљеним члановима уручио је академик Проф. др Живан Максимовић.

На седници су додељена и овогодишња признања најзаслужнијим члановима и институцијама.

Академику Мирку Керкезу, награда је додељена „за посебне активности” а академику Мирјани Радовић Марковић „за успешну сарадњу са страним институцијама”. Академик Милка Ђукић награђена је „за посебне акције” а академик Нада Трифковић „за логистику” као и Драган Илиоски, док је академик Никола Цекић примио награду за „конкретне акције”. „Академицима Стојану Секулићу и Миливоју Р. Јовановићу, награде су додељене за „публицистички историјски рад” односно „публицистички рад”, а Милану Богојевићу за „идејни допринос”. Признање духовнику Академије Протојереју ставрофору Зарију Зарићу, због оправдане одсутности, примио је јереј Стефан Дамјановић. Драго Мирковић и Милош Мирковић, примили су признања за „подизање споменика Јовану Цвијићу”. Посебне награде Академије припале су Владимиру Тришићу, директору и Сузани Рађен Тодоровић, уреднику ТВ БН из Бијељине, за „међународну презентацију националних вредности и свеукупне српске традиције” као и Милану Весковићу, уреднику „Репортажа” у „Вечерњим новостима”. Награда „Косовски божур” за истину о Косову и Метохији, биће накнадно уручена Радију „Слово љубве”.

Специјалне награде за „медијску презентацију науке” додељене су дан раније Срђану Предојевићу и Јовани Јоксимовић, уредницима - водитељима јутарњег програма ТВ Пинк, као и редакцији јутарњег програма Срђан и Јована ТВ Пинк.

Награде је уручио академик Проф. др Вељко Ђукић.

После седнице приређена је мала свечаност.

Објављено у Седнице / Meeting