РАЂАЊЕ – ЗА ОПСТАНАК НАЦИЈЕ

У организацији скупштине општине Лучани и у изузетно добро посећеној сали Центра за културу, после Лас Вегаса и Коларца у Београду, 11.12.2015.године приказан је документарни филм „Пут Свете породице” аутора Драгана и Стефана Дамјановића, за који је благослов дао Његова Светост Патријарх Српски Господин Иринеј. Филм о рођењу нашег Господа Исуса Христа, његовом бекству у Египат у рукама Богомајка Марије и у пратњи Праведног Јосифа и његовог сина Јакова, побудо је велико интересовање Лучанаца, који су након приказивања филма пажљиво саслушали казивање аутора на тему „Бела куга на прагу српског села“. И овом приликом пронађена је занимљива копча између радости рађања од оне јеванђељске када је рођен Исус Христос, син Божији, до свих рађања која су дар Господњи.

Рађање је највиша људска срећа а његово спречавање највећа несрећа која је, нажалост, изражена у нашим временима, тако што многе жене абортирају и у својој утроби убијају децу која су одређена да живе и дочекају светлост дана. Управо због тога је организацију овог скупа прихватила наша Српска Краљевска Академија научника и уметника, која се у свом програму деловања изричито залаже за забрану абортуса, или највећу могућу контролу овог људског зла. Чињеница да у Србији сваке године умре више од 30 хиљада људи него што се роди деце, још је аларматнија када се има у виду да на хиљаде њих, због абортуса, буду убијена и пре рођења. Наша Српска Православна Црква, Његова Светост Патријарх Господин Иринеј, наше преосвећене владике и свештенство, редовно о овоме казују и моле народ да своју нерођену децу не убијамо. Српска Краљевска Академија научника и уметника се залаже за широку расправу о овом проблему, у свим срединама и већ смо Влади Србије упутили молбу да што пре предложи Закон по којем би мајке са троје деце одлазиле у пуну пензију после 20, оне са четворо после 15 а са петоро и више деце после десет година радног стажа, уз могућност да иста права имају и жене које усвоје децу. Ми из Академије смо од Лучана пошли у обилазак градова и села широм Србије - рекао је у свом обраћању, Драган Дамјановић, почасни председник Академије СКАНУ.

Лучане је изабрано као прво због тога што се овде већ дуже времена боре против забрињавајуће беле куге и на разне начине подстичу рађање што више деце. Скупу је присуствовала и Маја Ковачевић, тридесет трогодишња мајка деветоро деце из Краљева, коју су присутни поздравили дугим аплаузом, као мајку хероја!

Академија је у славу предстојећег празника Божића, а у знак подршке рађању и повећању наталитета у општини Лучани уручила плакету коју је примила председница Весна Стамболић. Академик Дамјановић је, такође, обавести присутне да ће петоро деце са посебним потребама из овога града, уз помоћ пријатеља Академије, моћи на пролеће на десетодневни боравак у једно од грчких летовалишта. Затим је библиотекама у Лучанима и Гучи, уручио комплете књига чији су аутори он и син Стефан, свештеник, међу којима највећи број наслова из духовности, уз поруку да ће исте комплете добити и школе у Лучанима.

Скуп у Лучанима по много чему био је другачији од других, јер је на њему присиствовао изузетно велики број ученика од првог разреда основне до завршних година средњих школа, који су у највећој могућој пажњи одгледали филм а затим одслушали вишеминутно предавање академика Дамјановића, на тему абортирања као најтежег облика људског умирања, уз бројне готово несвакидашње примере овог зла које је, попут куге, захватило наш народ. После званичног дела програма, за ђаке је наш познати мађионичар Бошко Боле Бркљач, извео полусатну представу, наводећи да је ово његова четврта деценија рада на сцени, углавном хуманитарног карактера, па му је Академија уручила медаљу „Хуманост на делу“ у знак захвалности за његов неуморни рад, одржавању представа у болницама, установама деце са посебним потребама, школама и разним манифестацијама, које Боле изводи не тражећи било какву посебу награду.

Погледајте прилог:
Рађање за векове

Објављено у Седнице / Meeting