„КОСОВСКИ БОЖУР“ ПРИЈАТЕЉИМА СРБИЈЕ

Српска Краљевска Академија научника и уметника одржала је 27.новембра 2015 године свечану седницу на којој је доделила висока одликовања с обелиском ,,Косовски божур“ представницима земаља које нису гласале у Унеску, за пријем такозване републике Косово, која егзистира на окупираној српској територији. Признања су лично примили амбасада Руске Федерације, Боливарска Република Венецуела, Аногле, Краљевине Мароко, Сирије и Палестине, а амбасадор Мексика упутио је писмо захвалности.

Осталим земљама знамења ће бити накнадно уручена.

Након државне химне ,,Боже правде, коју су извели ученици Медицинске школе ,, Београд“ присутнима се обратио председавајући Драган Дамјановић, који се захвалио свим земљама које су гласале за правду и истину и спречиле Светогрђе и отимачину српске културне баштине на Косову и Метохији, старој више векова.

Аташе за културу амбасаде Руске Федерације, с радошћу је примио високо признање Академије.

Др Дија Надер Де Ел-Андари, отпровница послова и шеф мисије Боливарске Републике Венецуела, поред пехара са обелиском Косовског Божура, пошто је нагласила да она говори у име свих земаља Латинске Америке, добила је и књигу капиталног издања, илустровану моногафију „Свет и Срби“. Ову амбасаду представљао је и Оскар Сулоага, први секретар.

Из традиционално пријатељске Анголе награду је примила саветник, госпођа Ирија Ангела Да Паз Коста Сантиаго.

У име Краљевине Мароко, награду је примио Абдалах Загур, амбасадор.

Први аташе Абмасаде Сирије , госпођа Орас Махмоуд, замолила је присутне да се минутом ћутања ода пошта страдалима у пријатељској Сирији, што је прихваћено са великим одобравањем, а на помињање имена руског пилота Сергеја Руменцева, који је мучки убијен у Сирији, академици и остали присутни рекли: слава страдалима, слава руском хероју.

Амбасадор Палестине , господин Мохамед Набхан, присутнима се обратио на српском језику и рекао да су за правду и истину на Конферецији УНЕСКА у Паризу гласале оне земље којима је стало до ње, и то свих вера, конфесија и раса.

На седници је прочитано писмо амбасадора Мексика, његова екселенција, Хосе Евариста Рамон Шилотл Рамирез, и његова захвалност Академији.

Појединчна признања су примили: Јован Алексић, представник студенске организације из Косовске Митровице, који је са својим колегама упознао све чланице УНЕСКА тачније 195 дипломтских тела о покушају такозване државе Косово да фалцификатима отме српску духовну и културну баштину коју су само, пре деценију, у Мартовском погрому, хтели да униште и затру трагове српства и Православља на Косову и Метохији.

Признање је добио и Невен Ђенадија, студент из Бањалуке, који је месец дана у Косовској Митровици, помагао својим колегама да истина обиђе свет.

Академија је одликовала и Зорана Јовановића, професора Филозофског Факултета Универзитета у Приштини, који је аутор књиге на енглеском о српској духовној култури и спаљеним српским храмовима на Косову и Метохији. Књига је дистрибуирана широм света.

Представници амбасада које су примила знамења након седнице су остали у краћем разговору са члановима Српске Краљевске Академије научника и уметника.

У наставку седнице разговарано је о актуелним темама везаним за науку и наше друштво у целини.

Овом приликом примљени су и нови чланови у Академији.

За редовног члана изабрана је Проф. др Љиљана Марковић.

Виши стручни сарадник постао је Милош Мирковић, а сарадник-кандидат Љупка Катана.

Посебно признање „Златна Повеља“ уручено је Управи за дијаспору и сарадњу са Србима у региону, које је примио помоћник директора ове Владине институције, господин Вукман Кривокућа, за свеукупну веома успешну сарадњу са овом институцијом.

Погледајте прилог:
КОСОВСКИ БОЖУРИ СРПСКИМ ПРИЈАТЕЉИМА (СКАНУ 2015, Београд)

Објављено у Седнице / Meeting