ОПЕТ СЕ СРБИЈА УСЛОВЉАВА КОСОВОМ

Наш европски пут и стремљења за учлањење у ЕУ од стране нашег руководства у више наврата јасно показана, и речима и на делу.

Анализирајући актуелности везане за нашу земљу и српски народ у окружењу, Српска Краљевска Академија научника и уметника је на својој ванредној седници дала  пуну подршку Председнику Републике Томиславу Николићу, Премијеру Александру Вучићу и Влади, због доследног става и начина на који бране националне и државне интересе.

Приметно је, наводи се у саопштењу, да су са разних страна опет, као и пре двадесет година, из истих кухиња, светских центара моћи и њихових поданика у Београду, покренуте разне непринципијелне активности како би се наштетило Влади и Председнику, који према свим релевантним истраживањима уживају више од две трећине подршке грађанства у Србији. Опет се Србија  условљава Косовом, не поштују се Споразуми постигнути у Бриселу од стране Приштине, и то се албанској страни толерише. Што је још опасније међу једном свакако мањим делом београдских интелектуалаца појављују се мишљења да од Косова и Метохије треба дићи руке. Бриселу, одакле нас поједине бирократе уцењују Косовом да би се отворила поглавља о преговорима о приступању ЕУ, не можемо много наудити јер су оне одавно задужене да врше  што више притисака на Србију. Међутим, тим групицама  у Београду и у Србији, који у име неких својих европских погледа, наводног ,,демократског мишљења“ (време је показало из личних побуда и интереса), излазе у јавност са ставом да Косово треба отписати, поручујемо да је Косово и Метохија  по Уставу Републике Србије неотуђиви део наше територије и нико нам га, никада, не може узети ако ми то не потпишемо.

Даље се наводи да нико, ни један председник, ни Влада, до сада  на то нису  пристајали, па одакле  неким самозваним ,,слободним  интелектуалцима,“ а реч је углавном о онима који се сврставају у одавно препознатљиву антисрпску коалицију, глумећи  некакву опозицију, да они ламентирају над судбином Косова и Метохије.

Академик проф. др Срето Ного, у име Већа и Научног савета  Српске Краљевске Академије научника и уметника подсећа да у свакој нормалној држави, па макар она била и најдемократскија у свету, овако нешто је кривично дело и таквима се суди за велеиздају. Питамо се шта би се десило неком Американцу да каже да Тексас није амерички, Корзиканцу да Корзика није део Француске, па чак и Велшанину да Велс није део Уједињеног краљевства?! Много су тога узели за право себи, не поштујући ни право ни правду ни Устав.

Не мислимо да се таквима треба судити, али их упућујемо на историјску вертикалу везану за Косово и Метохију. Ако не ништа да прочитају песму Милана Ракића ,,На Газиместану“ на годину дана пре ослобађања наше најстарије постојбине после петовековне владавине Отоманске империје. Косово и Метохија је  и сада под окупацијом и она, као и тадашња, мора проћи.

Као неки од разлога наводе  се чињенице да су на Косову и Метохији драстично прекршени сви споразуми и норме међународног права. Изигран је Кумановски споразум, дезавуисана Резолуција 1244 СБ УН, прекршена Хелсиншка Повеља о неповредивости граница о интегритету и суверенитету држава, мимо Међународног права део земаља је признао такозвано ,,Независно Косово“. Осим тога, погажене су све цивилизацијске норме које баштини Европа и Америка, па сада они који нам отимају Косово и Метохију хоће да га приме чак и у Унеско.(Јер су уџбенике историје за средње и основне школе затрпали информицајима и сликама да су српске светиње албанске,-Манастир Високи Дечани,Пећка Патријаршија, Богородица Љевишка и други) па се само чека још да свештеници и монаси оду. У праву је председник Николић када каже да би то било исто као када би Исламску републику примили у Уједињене Нације. На исти начин, терором и тероризмом,  ствара се и она као што је створено ,,независно Косово.“

Српска Краљевска Академија научника и уметника даје пуну подршку Председнику Николићу, Премијеру Вучићу и Влади за свој доследан став да очувамо добре и пријатељске односе са Русијом. То је, по нашем мишљењу, и главни проблем дела западних моћника који би да нас и уцењују да им се придружимо у санкцијама према овој нама историјски, и у сваком погледу, најблискијој земљи на свету.

Очување Косова и Метохије, специјалне везе са Републиком Српском,  која се из истих центара моћи угрожава и доводи у питању Дејтонски споразум, за који је Србија гарант, и братска сарадња са Русијом,  без чије помоћи још од српско турских ратова, оба балканска и оба светска рата, не би било ни нас на Балкану, су наше црвене линије које се не смеју угрозити. Српска Краљевска Академија научника и уметника сматра да су наш европски пут и стремљења  за учлањење у ЕУ од стране нашег руководства у више наврата јасно показана, и речима и на делу, али да је то трновит пут који ћемо лакше крчити нашим јасним националним ставовима, међусобним договором и људским достојанством.  Уосталом, ми смо  од постанка у Европи, једна од најстаријих европских држава која је на овим просторима створена пре више од девет векова, а чланство у ЕУ јесте битно, али не и да због тога дозволимо себи  да се одричемо онога чега никако не смемо, онога што су нам у аманет оставили наши преци. Да се одрекнемо своје душе, свог идентитета националног, својих корена, своје историје.

Објављено у Путовања / Travels