АКАДЕМИЈА МОСТ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И КУРСКЕ ОБЛАСТИ РУСИЈЕ НА ПОЉУ АГРАРА

Делегација Српске Краљевске Академије научника и уметника, (одељење аграра) у којој је био и председавајући академик Драган Дамјановић, боравила је у Курској области крајем септембра ове године и обавезала се да ће бити мост сарадње између руских и српских сродних институција, а на основу Меморандума потписаног пре шест година између Министарства економије и регионалног развоја Републике Србије и Курске области.

Први дан посете био је посвећен упознавању са Курском ГСХ Академијом. Уприличен је сусрет са члановима ректората, извршена је посета наставним корпусима академије и територији студентског града. Обављени су пословни преговори у Комитету агроиндустријског комплекса са председником комитета Горбачвим И.В. и са генералним директором ООО „Бизнис-Гарант“ пословним партнером Републике Србије, дипломцем Курске ГСХА Фатјановим А.В. За велико учешће у развоју сарадње И.В.Горбачову и А.В.Фатјанову уручена су признања Српске Краљевске Академије научника и уметника. Дан је завршен обиласком г.Курска - посета Знаменском главном сабору, Илинског храма, Сергеево-Казанског сабора, месту где је рођен Свети серафим Саровски, као и другим историјско културним местима града.

Делегација је посетила и стакленички комплекс „Сејм-Агро“ где су гости упознати са радом предузећа и наставно - производном катедром агротехнолошког факултета Курске ГСХА -Курски реон, и у научно-истраживачком институту агроиндустријске производње, упознали се са резултатима рада колектива у области семенарства и селекције.

 У Администрацији Курске области извршено је потписивање споразума о сарадњи у присуству Губернатора Курске области А.Н. Михајлова. Том приликом су Губернатору А.Н.Михајлову уручена висока признања Српске Краљевске Академије научника и уметника, за подршку развоја узајамних веза Курске области и Републике Србије. После потписивања Споразума делегација је посетила Женски манастир Свете - Тројице (г.Курск), сусрела се са игуманијом манастира мати Сусаном, којој је такође уручено признање наше Академије. Други дан посете завршен је посетом Курској државној филхармонији и међународном фолклорном фестивалу „Самоцвети“ у коме су узели учешћа најбољи стваралачки колективи Курске ГСХА.

Дан касније наша делегација је посетила историјско - културни центар санаториј „Марино“ - Рилски реон, Курска област.

У Дану града који прославља Курск, а посвећен је доласку, проласку и краћем боравку Богомајке Заштитнице Курске, наша делегација се прикључила Крсном ходу на којем је учествовало преко тридесет хиљада верника, целивала чудотворну икону Божје Мајке Заступнице “Знамење Курско-Коренској из Коренског, којом приликом је Митрополит Курски и Рилски Господин Герман, благословио сарадњу и превод књига из духовности са српског на руски, које му је поклонио академик Дамјановић. Затим је посећен и храм Рођења Пресвете Богородице Знаменски мушки манастир.

Последњег дана посете чланови делегације обишли су историјско-културни центар „Курска Коренска Пустиња“ у месту Слобода, Залатохинског реона Курске области.

Posted in Седнице / Meeting.