ВЕЛИКО МЕЂУНАРОДНО ПРИЗНАЊЕ ЗА АКАДЕМИКА СКАНУ ПРОФ. ДР ПРЕДРАГА ЂОРЂЕВИЋА

Академик СКАНУ Проф. др Предраг Ђорђевић, Доајен Српске Ендокринологије и Дијабетологије, који је и даље активан у стручно-медицинском и научно-истраживачком раду, примио је на недавно одржаном 41. Националном Конгресу Удружења за Дијабетес, Исхрану и Метаболичке Болести Румуније у граду Сибиу, Румунија:

1. Certificate of appreciation - Сертификат за дугогодишњу сарадњу са тим Удружењем и одржано предавање по позиву на Конгресу под називом: DIABETES IN OLDER ADULTS. RATIONALE FOR HIGH QUALITY OF DIABETES CARE - Дијабетес у старијих особа. Основна начела високог квалитета дијабетолошке заштите.

2. Диплома: DIABETES HONORIS CAUSA, за дугогодишњу сарадњу на пољу научних истраживања дијабетеса са Удружењем за Дијабетес, Исхрану и Метаболичке Болести Румуније, као и за контакте са Paulescu Foundation, Букурешт, Румунија, основану у знак сећања на румунског научника N.Paulescu-а, проналазача инсулина."

"На основу информација из румунске штампе и ТВ извештаја, који су очигледно побудили значајно интересовање, госпођица Ionela Menger, уредник емисије на српском језику на националном радију Румуније, затражила је интервју са Проф. Предрагом Ђорђевићем, којом приликом је Проф. Ђорђевић, поред осталог, истакао:

- да његова научна и стручно-медицинска сарадња са дијабетолозима из Румуније траје неколико деценија, посебно са Prof. Maria Mota из града Крајова, актуелним Председником Удружења за Дијабетес, Исхрану и Метаболичке Болести Румуније, која је иницијатор и руководилац пројекта (PREDATOR) за откривање ризика за појаву типа 2 дијабетес мелитуса и са којом размењује своја дугогодишња позитивна искуства у превенцији дијабетеса и његових компликација, као руководилац неколико европских пројеката из ове области превенције,

- затим са значајним дијабетолозима из Темишвара: Prof. Romulus Timarom и Prof. Adrian Vladom.

Проф. Ђорђевић је такође истакао да најновији подаци Интернационалне Дијабетесне Федерације (IDF) показују да се у целом региону југоисточне Европе: Србији, Румунији, Грчкој, констатује пораст смртних случајева од дијабетеса и његових компликација, посебно у старијим групама од 60 до 75 година. То доводи до изузетно великих проблема по државу и друштво: за здравствени, пензијски и социјални систем. У Србији издаци за укупну дијабетолошку заштиту на годишњем нивоу износе 11% од укупних средстава за здравствену заштиту."

Posted in Путовања / Travels.