ПОСЛЕДЊИ ЧАС ЗА НАШУ СРБИЈУ

Србија је земља која одумире и умире. Сваке године нас је мање за више од 30 хиљада, величине једног града попут Ћуприје. Морталитет у Србији је већи за трећину од наталитета, и то су поразни подаци који не само да упозоравају, него и звоне на узбуну! Ако се овако настави половином века ће нас бити само четири милиона, онолико колико и после Балканских ратова од пре више од сто година.

Српска Краљевска Академија научника и уметника је на седници 11.09.2015. године разматрала овај горући проблем Српске државе и друштва и одлучила да апелује на све институције, грађанство и појединце да се овим коначно озбиљно позабаве. Мајка деветоро деце, Маја Ковачевић из Краљева, која је под покровитељством Српске Краљевске Академије научника и уметника формирала удружење „Или ради или роди“, устврдила је у писму упућеном Академији да су њени сарадници дошли до поражавајућих података да је у Србији за последњих пола века, путем абортуса, убијено више од седам милиона деце, онолико колико нас је данас у земљи, па ће се у граду на Ибру 06. октобра ове године одржати заједнички скуп на ову тему.

Седница, на којој су академици појаснили детаље свог боравка ван земље, почела је као и све претходне са „Оче наш“ а уводна беседа свештеника била је посвећена Усековању главе Светог Јована Крститеља. Речено је да су академици Мирко Керкез и Драган Дамјановић, боравили у Грчкој, на светој Гори-Хиландару, светом српском гробљу Зејтинлик, где је уручена медаља „Милунка Савић“ чувару ове светиње Ђорђу Михаиловићу и положено цвеће у „Плавој гробници“ на Крфу. Академик Срето Ного, који је изабран за Секретара одељења иностраних чланова, појаснио је учинак боравка у Казахстану. О видео конференцији са колема из Курске области Руске Федерације казивао је академик Милун Тасић, који је изабран за Секретара одељења аграра, а речено је да је академик Љубиша Стојмировић имао разговоре у Бањалуци о сарадњи наше Академије са Академијом Републике Српске. Детаље Сипмозијума у Тивту појаснили су академици Митар Лутовац и Милка Ђукић. Дужност оба секретара, као и мандат председавајућег, обављаће новоизабрани у наредних пола година.

Академија је наставила да се шири ван граница Србије, што јој даје међународни карактер и оправдава идеју водиљу да попут Српске Православне Цркве, делује саборно међу свим људима нашег рода, а и пријатељима широм света.

Академија је отворена за све, а ми смо спремни да свима помогнемо, речено је.

У Академију су примљени нови чланови. Ментор за пријем Проф. др Јована Букелића био је академик Вељко Ђукић. Професора др Јована Кошутића, представио је Саша Патрногић, дописни члан. О Професору др Милану Терзићу, говорио је академик Томислав Ранђеловић (сва тројица изабрана су у редовне чланове), а о Проф. др Мирославу Чавлину, сада дописном члану, реферисао је академик Љубомир Чимбуровић. За вишег стручног сарадника за PR службу, изабрана је др Весна Петровић.

Научни Савет Академије, како је образложио председник, академик Мирко Керкез, једногласно је одлучило да досадашњег почасног члана Виктора Викторовича Сафјанова именује у редовне, а Драгана Илиоског у почасне чланове.

После седнице у холу је уприличен разговор новопримљених чланова са гостима.

Posted in Седнице / Meeting.