ПОВОДОМ ЗАХТЕВА КОСОВА ДА СЕ ПРИМИ У УНЕСКО

(Саопштење наше Академије објавиле су ,,Вечерње новости“ у рубрици ,,Писма“ а упућено је свим институцијама Републике Србије)

Косово и Метохија су и даље на великом распећу којем се не назире крај. Захтев из владе у Приштини за пријем Косова у Унеско, у својој бити има препознатљив, прогонитељски циљ према српском Православном народу, његовој историји, духовности и културном наслеђу.

Трагедија српског народа на Косову и Метохији као да поприма неке завршне обрисе новог, опасног и засигурно монструозног плана. Четврт милиона прогнаних и неколико хиљада убијених Срба 1998 и 1999. године и дупло више од почетка Другог светског рата у време нацизма, а онда и у време комунизма, учинило је да је најстарија српска постојбина, где је пре више од девет векова рођена српска држава, постане плен арбанашких племена, која су се уз помоћ хришћанске Европе и Америке, у наша времена прогласили за народ и државу.

Показало се да циљ албанског анционализма зараженог принпципом теорије ,,крви и тла,, није био само изгног Срба са Космета, него и уништење свих историјских и цивилизацијских трагова да су Срби на овом простору икада живели.

То је отпочело још почетком 90-тих, када су мучки ноћу рушена српска гробља, односно надгробни споменици од Бресја и Обилића, па онда редом по Метохији и Косовском Поморављу. Кулминација ове бестијалности догодила се у Мартовском погрому 2004. године, када је, по процени западних званичника, око пола милиона Албанаца јуришало широм Космета да огњем сажеже и поруши све што је Православна и Српско. На очиглед КФОР-а и УНМИК-а то им је великим делом и успело, па је порушено и спаљено 150 цркава и манастира, од којих су неки од значаја за светску културну баштину, одавно уврштени високо на листи Унеско. Е, сада би ти исти, који за Бога не знају, а образа немају, да преко онога што су је једанест година палили и рушили , буду примљени у Унеско и добију статус ,,чувара историјско културне баштине туђег“, јер свога немају. Албанци на Космету имају три џамије страије од сто година које су још из Турског времена. Све остале су подигнуте у време Југославије, после Другог светског рата, а највише у последњих петнаестак година, донацијама Саудијске Арабије, Кувајта, Бахреина и још неких исламских , нафтом богатих земаља. А само пре двадесетак година на Косову се био јавио прилично јак покрет да Албанци, зарад ,,вишег интереса“ напусте Ислам и приме западно хришћанство, како би им запад створио државу. Идеолози ове политике били су неки албански интелектуалци, међу којима су појединци из ноћи у ноћ (потпуно суптротно исламским обичајима) у Приштини организовали паљење на хиљаде свећа, вероватније зарад камера многобројних светских медија који су похрлили на Косово и Метохију да подгреју сукобе, него што су стварно мислили да је тако нешто изводљиво, осим да се свим средствима лобира за независно Косово. Ибрахим Ругова је у више наврата посећивао Папу, са истим циљем.

Заговорници оваквих интересних циљева међу Албанцима су убеђени да се превара, у свету апсурда у којем живимо, и те како исплати. Тек трећи дан након НАТО агресије пошли су у масовну сеобу са Косова и Метохије што је имало за ефекат да се прикаже као хуманитарна катастрофа читавог једног народа. Сценарио је успешно разрађен, смишљена игра дала је резултате. Космет је одузет Србији. А три године након варварског погрома 2007 године прогласили су независно Косово. Део западних земаља, а и њихови савезници, бестидно је изиграо Кумановски споразум и Резолуцију 1244 СБ УН и до сада је деведесет седам земаља признало измушљену и режирано смишљену нову територијално самостално земљу на Балкану, монструозно створену на злочинима терористичке ОВК.

Сада би, опет по нечијем сценарију и наговору, да им обезбеде све прерогативе државности па да постану чак и чланови Унеско организације са отетим тероторијама, без ишта историјског свог, осим оног што желе да присвоје, кад већ нису могли до краа да униште и спале. Министар за културу Косова према свету иде са смишљеном тезом да ће они боље чувати Културно историјске споменике (вероватно мисли од војника ЕУЛЕКС-а који их и даље обезбеђују и врше надзор да их не поруше њихови вандали) ако Косово буде прихваћено у Унеско. Ако и ова лако препознатљива превара прође онда би то за Србију била историјска катастрофа, и уопште за српски народ. Следећи корак би био да Пећка Патријаршија, Високи Дечани, Богородица Љевишка и остали наши манастири нису никада били српски него албански. А то је још пре више од три деценије ,,научно доказивао“ отац албанске историографије др Али Хадри. Онај што је тврдио да су Албанци пореклом Илири и најстарији народ на Балкану, најмање десетак векова старији од Словена, који су га освојили. Онај који је тврдио да Милош Обилић није Србин него Кобилић, из Арбанашког племена. Од Станка, сина Ивана Црнојевића, који је истини за вољу својевремено дизао нека арбанашка племена на буну против отоманске империје, и створио митског јунака Скендербега, најпознатијег у албанској историји. Његов се споменик на коњу ,,шири“ у центру Приштине преко пута Националног позоришта, којег су назвали ,,Адем Јашари“, по терористи из Преказа, који позориште за живота није ни видео. Све превара и подвала аутизма својствена оној фели албанских вођа, зарад само једног циља што је и по саме њих опасно. Ови апсурди испуњавају и њихове школске уџбенике из којих ће млађе генерације Албанаца тешко моћи да схвате да то што су учили није тако. Али и ово зашто, има своје зато, па је и поменути кваи историчар Али Хадри који је констатовао ,,Илирско порекло“ тврдио и да су сви средњовековни манастири на Косову албански, и да су их ,,Срби освајачи приграбили“.Пошто није имао аргумената да поткрепи то и доказима да су и градитељи Свети Симеон, Свети Сава, Свети Краљ Милутин, Свети Стефан Дечански, Цар Душан силни и други Немањићи били арбанашког рода, потпомству је оставио само ову обмањујућуе опасну хипотезу која се олако није примила као она о Илирима и Скендербегу, па су ваљда и за то у Мартовском погрому посрнули да спале и поруше све ,,кише“ (цркве и манастире).

Из свега наведеног јасно је шта је циљ оних који би, ето, сада и у Унеско. За прво време они би можда и прихватили да су наши манастири на Косову и Метохији власништво Српске Православне Цркве. А онда би већ за коју годину, опет неки погром, највероватније протерали би свештенство, и прогласили их албанском културном баштином.

И, још нешто. Није Турчин него Арбанас излио свој бес на фресци у Грачаници:“ Арбанас ти ножем избо очи, лепа Симонидо“, вапи Милан Ракић у својој чувеној песми. Није османлија из Мале Азије, него Арбанас, силни Синан паша спалио мошти Светог Саве на Врачару, да би заплашио Србе.

Српска Краљевска Академија науника и уметника осећа се обавезном да на све ово упозори јавност и надлежне, јер покушај Косова да буде примљено у УНЕСКО је врло опасна по нас. Не ради се о пријему у неку спортску и културну организацију, него би на овај начин да нам играма отму и векове!

За нас је све ово трагично, за албанске интересе плен који треба до краја отети. А за интересе америчке администрације, на пример, чију помоћ као најпослушнији народ на Балкану и даље очекују, Косово и Метохија је само полигон који замењује, како су израчунали, неколико већих носача борбених авиона. Све ово је у овом тренутку исувише опасно, па зато сви морамо умно, разумно, искрено оправдано и људски жестоко реаговати, да се на најљудскији начин не само успротивимо, већ затражимо од свих релевантних институција и наше земље и међународних, да спрече нову игру која долази од албанске врхушке са Косова и Метохије.

Ово саопштење је потпуно усаглашено са свих сто чланова наше академије и прослеђено и свим нашим иностраним члановима, а њих је више од тридесет широм света.

У име Већа академика

Председник Научног савета СКАНУ

Академик Проф. др Мирко Керкез

 

 

08.09.2015.

Posted in Путовања / Travels.