ТИВАТ – УСПЕШНА САРАДЊА СА АКАДЕМИЈАМА

Трећи тродневни међународни Симпозијум, одржан крајем јуна 2015. године у Тивту, у организацији Академије Руске Федерације, био је прилика да наши академици Њ.К.В. Принц Ђорђе Карађорђевић, Милка Ђукић и Митар Лутовац, представе не само своје научне радове, већ и обаве веома важне контакте са колегама из земаља учесница и надлежним Православним свештенством СПЦ и представницима важних институција.

Представници државне Академије Руске Федерације позвали су наше академике да буду њихови гости, и обрнуто, а исти позив упутио је и Генерални секретар Академије Републике Српске, академик Драгољуб Мирјанић.

Овом приликом неколико академика постали су чланови наше Академије и њима су, трећег дана Конференције, уручене Дипломе о приступању нашој Академији СКАНУ и то су: Драгољуб Мирјанић, Пасичник Јуриј, Почивалов Константин, Будо Мојашевић, Шалимов Юрий Николаевич, Предраг Дашић, Подвальный Евгений Семенович, Есад Јакуповић, Александар Леонидович Гусев и Подвальный Семен Леонидович.

Са Симпозијума је штампан Зборник у којем је наша Академија представљена као веома важан учесник овог скупа, на којем су били присутни и академици из Руске Академије наука, Академије Наука и уметности Републике Српске, Руског државног Универзитета, Техничког руског Универзитета из Воронежа, Хемијског техничког Института из Иванова, Државног Института за Петрохемију Р.Ф., Универзитета „Никола Тесла“ и Педагошког клуба Тиват.

Академици Њ. К. В. Принц Ђорђе Карађорђевић и Милка Ђукић били су гости РТВ Будва, где су казивали о претходној манифестацији наше Академије „Видовданска лоза“ одржаној у Тополи, затим Православног свештенства О.Бенедикта у Тивту, О. Кривокапића у Котору, О. Миајла Бацковића у Грбљу ( којом приликом су уговорени заједнички наступи на предстојећим манифестацијама ), као и Српске Православне црквене општине у Дубровнику.

 

Објављено у Путовања / Travels