ПРЕДВИДОВДАНСКИ УСПЕШАН СКУП

Предвидовданска седница Српске Краљевске Академије научника и уметника, одржана у сали Дирекције за Дијаспора и односе са Србима у регону 26. Јуна у 17 часова, била је прилика за коначан и договор пред Свечану хуманитарну седницу наше Академије, заказану за 28. јун 2015 године у Тополи.

Председавајући седницом, академик Дамјановић, је нагласио да се Академија определила за Тополу, одакле и почиње наша новија историја, по оној Његошевој:где је клица семе заметнула, нека тамо и свог плода даје.

-Ми чланови Српске Краљевске Академије Научника и Уметника, дајемо плода нашем отечеству у свим сферама живота и рада, па поносни идемо у Карађорђеву Тополу да му се поклонимо и кажемо шта желимо нашој и широј науци, колики допринос дајемо својој држави и нашем роду и нашим грађанима, потврдимо да ми не прескачемо битније да би смо брже до циља стигли, већ сигурним кораком наша Академија чини успехе. Знамо да ће неуспешни постати још окрутнији и огорченији на нас, али ми не можемо уместо жита нудити празан клас, уместо вредних дела испразне речи. Ми не бисмо постали оно што јесмо, и били оно што ћемо бити, а да Бога љутимо, друге одбацујемо, себе узвисујемо! Зато, идемо у Тополу поносни на нашу стварну историју, на себе и наша прегнућа. Јер Ви, поштовани академици , дајете много и за узврат не тражите скоро ништа, попут оних наших славних предака које је велики Вожд својевремено повео да обновимо своју државу и ослободимо свој народ! На Видовдан ћемо положити и венце на гроб великог Вожда и на споменик српско-руским војницима страдалим у првом рату-нагласио је академик у уводном излагању.

Затим је једногласно усвојен програм одржавања свечане седнице, па се приступило пријему нових чланова.

Академик Живан Максимовић, у својству ментора, представио је новог кандидата за академика, Професора др медицинских наука, госпођу Драгославу Ђерић.

Академик Мирјана Марковић Радовић, говорила је о новом кандидату, професору доктору економских наука, Хасану Ханићу, изабраном за редовног члана Академије.

Академик Вељко Ђукић, представио је новог члана академије, професора др медицинских наука, Немању Дамјанова.

За Вишег стручног сарадника Академије примљена је глумица Тања Бошковић.

Дипломе новопримљеним члановима уручио је академик Мирко Керкез, председник Научног савета Академије.

ПРЕДВИДОВДАНСКИ УСПЕШАН СКУП 2015.

Погледајте галерију фотографија
Објављено у Седнице / Meeting