ВИДОВДАН У ТОПОЛИ

У оквиру Видовданских свечаности, које су се и ове године организовале широм Србије, Српска Краљевска Академија научника и уметника из Београда, своју свечану седницу и низ других културно спортских активности, под називом ,,Видовданска Лоза“ одржала је у Тополи. На седници је донета одлука да ово буде традиционална манифестација Академије на којој ће се сваке године уручивати Видовданска признања заслужним делатностима из свих области живота и рада. Овога пута главну награду Видовдански орден Светог Кнеза, примио је Начелник генерал штаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, за допринос у борби војске против катастрофалних поплава у Србији прошле године. Прва награду Видовдански обелиск припала је Клиничком Центру Србије, коју је примио академик Проф. др Миљко Ристић, генерални директор.

Новоустановљене награде Данило Лазовић, за глуму додељене су нашим најпознатијим глумцима. Кондир Мајке Југовића, мајкама које су родиле седморо и веше деце. Додељена су и посебна признања Видовдански виртуоз затим Видовдански дан и Пупинов калем, заслужним појединцима из разних области.

Пре свечане хуманитарне седнице чланови Академије обишли су комплекс Карађорђевић на Опленцу, као и краљевску винарију, положили венац на Гроб Великог Вожда Карађорђа, а затим и на споменик српско - руским војницима погинулим у Првом рату.

Венац на споменик Вожду положила је делегација на челу са ЊКВ Принцом Ђорђем Карађорђевићем, почасним чланом Академије. У делегацији за полагање венаца били су и академици Љубиша Стојмировић, Миљко Ристић и Миливоје Јовановић.

Венац на споменик Српско - руским војницима погинулим у Првом рату, положили су академици Сафьянов Виктор Викторович, Драган Дамјановић, Јелена Адам и још неколико чланова Академије.

Целодневна Манифестација Видовданска лоза почела је у подне у Карађорђевом граду, низом културних активности, почев од чланова витешког клуба Свибор, до коњичког клуба ,,Урбан каубој“ , и њу је отворио ЊКВ Принц Ђорђе Карађорђевић, који је био предвиђен да учесницима првог дела програма уручи и награде Академије. Јака киша учинила је да се део овог овог дела манифестације премести у салу Културног центра, па је самим тим програм скраћен, а део није одржан јер се приступило отварању свечане седнице.

У 17 часова на Свечаној седници Академије у сали Културног Центра у Тополи, био је велики број угледних званица.

Седница је почела минутом ћутања, свим погинулим српским ратницима и страдалим родољубима за отаџбину, од Косовског боја до задњег рата. Затим је Владика Шумадијски господин Јован благословио рад седнице, а Црквени хор Опленац отпевао Химну Боже правде.

У име Академије, скупу се обратио председавајући, академик Драган Дамјановић, нагласивши да Академија није место где се говори о политици, политичарима и идеологијама... То је периферија српске историје на коју ,,ми чланови Српске Краљевске Академије научника и уметника морамо имати врло опрезну дистанцу. Ми баштинимо српску традицију, њену духовност, знаственост, културу и науку. То што смо у свом називу узели синтагму Краљевска Академија, не значи идеолошку одредницу, него да баштинимо традицију нашег народа и државе... У временима када смо ми Срби имали краљеве, народи око нас су имали стране наметнике. Неки нису имали ни своје име. Неки би данас да се по два слова разликују. Хуле на Вука који нам је најбоље писмо на свету оставио... Зато, чувајмо ћирилицу, свој језик, Крсну славу, Заветни Видовдан, јер имамо и чиме да се поносимо и чега да се присећамо... Ми, стари европски народ, имамо право да верујемо у свеколико духовно, морално, слободарско и државно васкрснуће. У оно у шта смо уложили векове, имали Карађорђа, Милоша и Александра ослободиоца.... Има с ким овај наш народ и пред Лазара и пред Обилића, на свим пољима. У науицу са светским горостасима Панчићем,Теслом, Пупином, Миланковићем... У књижевности са Андрићем, Дучићем, Десанком, Добрицом Ћосићем, Нешом Селимовићем и са стотинама песника и писаца од Вука до наших дана, дивећи се и свом великом духовнику, филозофу, књижевнику, Светом Владики Николају (Велимировићу). Можемо, такође поносни напред са Кустурицом у филмској уметности, Ђоковићем у тенису, и од пре неки дан фудбалским првацима света, многобројним спортистима који су прославили нашу Србију, под заставом белих орлова коју носимо још од Светих Немањића...Живела Србија,,

На седници је затим најављено да од ове године Академија научника и уметника уводи годишњу награду Свети Николај Велимировић, као и награде Милунка Савић, за витештво у свим областима, Никола Тесла за научна достигнућа. ( И Одељења Академије, што је већ дуже време видљиво и на сајту СКАНУ, додељиваће награде Пупинов калем, за иновације, Јефимијин запис, Шантићева воденица и Ћосићево перо, за књижевност, Псалдикија, за успехе у музици, Јакшићева стража, за сликарство, Иларијон Руварац, за историју,Др Арчибалд Рајс, српским пријатељима из иностранства, Зелена Планета и Зелени одред, за екологију,Српски конак, за туризам, Архангел Гаврило, за Богословље и духовност и још низ других повеља и признања.)

Годишње награде биће уручене на крају календарске године.

Глумац Иван Вучковић, казивао је одломке у част великог владике Николаја, а Милка Ђукић, делове из монодраме о Милунки Савић.

Затим се приступило додели Видовданских награда.

Примајући Видовдански орден Светог Кнеза, Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић се у своје и име Восјке Србије, захвалио Академији СКАНУ, обећавајући да ће војска увек чинити све да помогне свом народу, својим грађанима и својој држави. Награду генералу уручио је Академик Мирко Керкез.

Награда колективима Видовдански обелиск уручена је најпре Клиничком Центру Србије и њу је примио Академик Миљко Ристић, а уручио му је ЊКВ Принц Ђорђе Карађорђевић. Затим је Академик Керкез уручио признање Институту за проучавање лековитог биља ,,Доктор Јосиф Панчић“, које је примио Проф. др Драгоја Радановић, директор Института, који носи име и Првог председника Српске Краљевске Академије, др Панчића. Награду Фармацеутско –физиотерапеутској школи из Београда, једној од најсавременијих ове врсте у Европи, примила је професорка, директор школе госпођа Биљана Вукосављевић. А у име Средње техничке школе из Сомбора, чији су ученици иноватори за „вештачку шаку,, освојили злато, награду је примио директор, са својим сарадницима. У име Прогнозно извештајне службе заштите биља Србије, признање је примила директор, Др Драгица Јанковић, а Академију за уметности и консервацију, при СПЦ, представљао је њен руководилац, Декан, Проф др Зоран Михаиловић. Награду Видовдански обелиск, академија је доделила и Општини Топола, за активносту на плану помоћи ове манифестације.

Српска Краљевска Академија научника и уметника доделила је и медаље Данило Лазовић, у знак сећања на овог рано преминулог глумца. Награде су примили наши познати глумци Миша Јанкетић, Љиљана Драгутиновић и Миодраг Кривокапић (примио је његов син Бојан, такође глумац) а додељене су и Дому културе и Завичајном музеју Прибој, који сваке године организују манифестацију „Данилови дани“. Награде је уручила академик Мирјана Марковић Радовић.

Награде „Кондир Мајке Југовића“ мајкама је уручио Владика Шумадијски господин Јован, иначе редовни члан СКАНУ. Ову престижну награду примиле су: Маја Ковачевић, мајка деветоро деце из Краљева, Весна Голубовић, из Поповца код Параћина, мајка деветоро деце, Сања Петровић, из Бијељине, мајка седморо и Славица Милетић, из Тополе, мајка шест ћерки, чије су две најмлађе близнакиње управо имале рођендан, па им је Академик Сокол Соколовић, уручио на поклон и две урамљене слике, његов рад. Академија је за децу из Бијељине припремила и поклон пакетиће.

Јована Јоксимовић и Срђан Предојевић, водитељи јутарњег програма ТВ Пинк, примили су специјалне награде одељења иновација Академије Златни Орден „Пупинов калем“ за витештво у проналажењу и афирмисању иноватора и проналазача, јер је сваког јутра у њиховој емисији гост по неко од иноватора из Србије, а награда Видовдански виртуоз додељена је угледним и заслужним појединцима и колективима: проф. др Вељку Ђукићу, проф. др Браниславу Талићу, Драгану Илиоском, Драгану Гачићу, власнику ,,Графос“ из Панчева, Владимиру Митрићу, новинару из Лознице, Тијани Милошевић, светском виртуозу на виолини, Милану Богојевићу, за Добру идеју и успешну организацију , Милунки Петровић, младој песникињи из Војводине, Ружи Закић, првакињи Србије у боксу и Проф. др Стојану Секулићу, за капитално књижевно дело „Грачаница“. Посебна награда уручена је младој фудбалској Репрезентаци Србије и њу је, уз велику захвалност коју су учинили и сви награђени, примио селектор Вељко Пауновић. Признања награђенима уручили су Академици: Драгослава Ђерић, Милка Ђукић, Раденко Круљ, Станиша Стојиљковић, Срето Ного, Александар Петровић и Дејан Чорогар.

Специјална награда Похвала Светом кнезу Лазару додељена је најстаријем Протојереју ставрофору у СПЦ, господину Михаилу Даниловићу, из Горњег Милановца. Награду је уручио Њ.К.В. Принц Ђорђе Карађорђевић, иначе почасни члан Српске Краљевске Академије научника и уметника.

На седници је Милан Богојевић, Виши стручни сарадник Академије, прочитао писмо ЊКВ Принца Владимира Карађорђевића и Принцезе Бригите, који је честитао рад ове свечане Седнице, извињавајући се што због објективних разлога није присутан, али с поносом прихвата да буде Почасни члан Академије, као и његова супруга. Почасни члан Академије постао је и глумац Михаило Миша Јанкетић, а редовни члан академик Руске Федерације, Јуриј Владимирович Голик ( Юрий Владимирович Голик) .

Тиме је Академија у своје редове, с радошћу примила још двоје чланова породице Карађорђевић.

Специјално признање СКАНУ припало је Ерику Енгелену, госту из Грчке, који се одлучио да једно од деветоро деце Ковачевић из Краљева, финансира до пунолетсва.

Програм свечане седнице водила су глумица Тања Бошковић и Јелена Антић.

За све учеснике манифестације Општина Топола приредила је коктел у ресторану Језеро.

Објављено у Седнице / Meeting